Състоянието на американската демокрация

0
793

Американският политолог и преподавател в университета „Харвард“ Даниел Зиблат беше гост-лектор на уебинар за състоянието на американската демокрация, който се проведе март месец, тази година. Организатор на онлайн-срещата беше Шведският институт за международни отношения. Зрителите също имаха възможност да се включат с мнения, отзиви и въпроси.

Една от най-известните книги на Даниел Зиблат е „Как умират демокрациите“. The Economist я определя като „най-важната книга в ерата на Тръмп“. Тя разглежда редица въпроси като електоралната култура, конституциите, ролята на ефективната опозиция, опасността от загубата на взаимна толерантност и др., които бяха обсъдени и на виртуалния семинар.

Американската демокрация е в сериозна криза. Аз съм силно притеснен!“ Това бяха думите на Зиблат, с които той откри семинара. Неговите колеги Ян Хелънърг, Aза Уикфорс и Илва Петерсон, преподаватели по социални науки, се съгласиха с него и дадоха своите предложения за това как демокрацията би могла да се роди отново.

Доналд Тръмп

Той е заплаха за демокрацията!“ – категоричен беше Хелънбърг. Темата за бившия президент на Съединените американски щати, Доналд Тръмп, беше обсъдена още в самото начало на онлайн-семинара, за да даде контекст на някои събития.

Според  анализа на специалистите, президентът Тръмп е наложил един модел на поведение, който нормализира расизма, хомофобията, насилието, сексизма и нацизма. Лъжата била негов пръв помощник и работела изцяло в полза на целите му.

Според множество проучвания, проведени в периода 2016-2021 г., силата на фалшивите новини е една от основните причини Тръмп изобщо да се появи на политическата сцена. Но именно неодобрението на мнозинството не му позволи да се задържи дълго на власт.

Според преподавателя по философия Аза Уикфорс, много хора са повярвали, че изборите са нагласени, не просто заради емоционалното напрежение, което загубата носи, а и заради езика на омразата, с който президентът им си служеше през целия период на своето управление. Ян Хеленберг сподели притеснението си относно това колко манипулируеми и агресивни са станали повечето републиканци.

Според участниците в дискусията това още повече затвърждавало тезата, че демократите са една ефективна и добра опозиция. „Много републиканци дори не вярват на медиите, защото Тръмп им казва да не го правят. Политическата демагогия, на която сме свидетели, е резултат от неправилното функциониране на американската система, популизъм и силно поляризиране на обществото”, подчерта политолога Даниел Зиблат.

Избори и институции

Поведението на Д. Тръмп далеч не е първият пример за политическа демагогия в света. Проблемът е в това, че кризата на демокрацията се задълбочава. Децентрализираното гласуване в САЩ е едно голямо препятствие пред народната форма на управление, смятат лекторите. Мажоритарният вот създава проблеми на американското население, което е разпръснато по щати, в които има доминиращи политически настроения. Този очевидно неефективен модел не можел да представи адекватно голяма част от американското население, което в действителност чувствително се различава от медийния образ за него.

Американският народ, или поне мнозинството, е прогресивно-либерално и не се идентифицира с омразата, която Тръмп насажда”, обясни Зиблат. За американския гражданин е трудно да получи думата, или ако това се случи, често тя бива заглушавана от политически агресори. Индивидуалният глас все повече отслабва за сметка на статистиката и прогнозите. Една хипотетична прогноза е способна изцяло да промени начина, по който потенциалният избирател вижда политическата картина в страната си.

Хората не вярват в демокрацията, не вярват в своите институции. „Тук се появява един парадокс. Много малко хора вярват на Конгреса и много повече вярват на конгресмена“, твърди Зиблат. Той си обяснява този странен феномен с абстрактното недоверие.

Според тази теория хората знаят, че не могат да вярват на политическата система. Така им е казано и продължава да им се казва. Това се развива като тенденция, сама по себе си възникнала от конформизма и доразвита от практическия опит. Всички знаем, че действията са по-важни от думите. За немалка част от американците истинската демокрация е изгубена безвъзвратно, защото не видяха убедители действия, които да ги опровергаят.

Демокрацията е действия, които през последните години сериозно отсъстват от политическата сцена,  обясни Аза Уикфорс. За гражданите на САЩ е нормално да поддържат интересите и доверието си в личности, а не в институции. Поради това се предлага и реформа на избирателната система, която от децентрализирана мажоритарна да стане пропорционална. Така има много по-голяма възможност гласът на отделния човек, на избирателя, да бъде чут.

Често се отправят критики към избирателната колегия, че вотът ѝ не съответства на гласовете на избирателите. Прието е, че щатите са хомогенни в своето гласуване. Един щат винаги е изцяло републикански, или изцяло демократичен. Това далеч не отговаря на реалния вот, който подават гражданите от населеното място. Промяната в системата би направила всеки глас значим. Рестрикциите за гласуване, налагани в някои щати, са поредното доказателство за идеологическа криза в САЩ.

Изключително важно е основните познания за деморацията да бъдат заложени в образователната система. Трябва от ранна възраст да се научим да отсяваме полезното от вредното по политически и хуманен принцип. Само така можем да се оформим като граждани с позиция.“ – категорична бе Аза Уикфорс.

Медийно влияние

Друга важна тема, която специалистите засегнаха на уебинара, е свързана с журналистиката и медиите. Беше направено ясното разграничение между журналистиката като хуманна професия и призвание и медията като бизнес и пропаганда.

По думите на проф. Уикфорс моделът на обществената медия трябва да бъде променен. Прозрачността на източниците на информация и финнасиране би намалила манипулативния елемент, би подобрила качеството на информационното търсене, което е ниско към момента. Базови познания относно фалшивите новини са нужни, за да ги разпознаваме. Това, за което най-много трябва да внимават гражданите, е да не позволяват една статия или репортаж да формира мнението им. Необходима е проверка на няколко източника, от която да придобият по-разнообразна и достоверна картина.

Налице е непрестанна пропаганда по всички медийни канали, които ни показват познати образи, без да ни запознават с някаква дълбока концепция или контекст, обясниха специалистите по социални науки. Създава се фалшива омраза между хората, а тя се базира на тяхната раса, сексуална ориентация, политически пристрастия, религиозност и др.

Не е изненада, че гласовете за републиканците са предимно от бели хора, и то расисти“, обобщи Зиблат. Неговите разсъждения навеждат на мисълта, че понякога малко повече „медиен шум“ може да ни накара да си създадем грешни впечатления за една многомилионна страна, каквато е Америка. Според него общественото поляризиране в САЩ е неоспорим факт, но трябва си дадем сметка, че има и хора, живеещи там, които не се идентифицират с нито една от двете крайности и желаят балансирано управление. Медиите не ни показват много от тях, а те имат какво да кажат.

Победата на демократите

Дискусията на уебинара се насочи и към един особено важен детайл – президентските избори през 2020 г., които са огромно постижение в борбата срещу апатията. От години не беше отбелязвана толкова висока избирателна активност, което отново ни връща към въпроса за представителите на властта и как голяма част от обществото не може да се идентифицира с тях и техните действия.

Да не говорим колко е плашещо, че републиканците с гордост се асоциират с насилието.“ – споделя Ян Хелънбърг. „Антагонистът в лицето на Тръмп е по-силен от протагониста, който и да е той. Както бе споменато, корелацията между представителите в избирателната колегия и самото осъществяване на изборите, е по-силна от всякога. Като прибавим няколко фалшиви новини – и ето ти чисто нов страх от компроментирани избори”, завърши той.

Онова, което сериозно тревожи мен и колегите ми, е начинът, по който се развива Републиканската партия. Знаем, че те самите се борят за власт поединично и дори не харесват Тръмп. Но те бяха принудени да го подкрепят, за да имат шанс за по-сериозно представителство. Е, Тръмп не спечели. Но републиканците винаги ще са там и няма лесно да се откажат от разрушителния си модел, който подкопава устоите на демокрацията.“, обобщи Даниел Зиблат.  Негово мнение е, че демократите печелят малки битки, но прераждането на демокрацията ще бъде много бавен и сложен процес.

Семинарът представи обзор на ситуацията в Съединените щати. Според анализаторите не бива да се отчайваме, а да сме още по-наблюдателни и взискателни по отношение на политиката.

Има неща, които винаги ще останат извън физическите възможности на гражданина, но негова задача е да различава откровената пропагандна лъжа от политическите пристрастия. В свят, в който всичко е бизнес, е трудно да си хуманен. Реформи са нужни, но е по-важно те да имат ясна и дългосрочна цел. Гражданите трябва да инициират ефективна превенция срещу опасни за демокрацията хора. „Но аз имам надежди. Вярвам, че в един оптимистичен сценарий демокрацията се връща с пълна сила и работи за хората и тяхното справедливо съществуване“, завърши Зиблат.

Събитието отрази Василена Рангелова