В Брюксел се проведе среща между генералния секретар на НАТО и руския външен министър

0
663

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and Sergey Lavrov, Minister of Foreign Affairs of the Russian Federation

Снимка: NATO

На 19 май, вторник, генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, и министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров са обсъдили в Брюксел ситуацията в Украйна. Това стана ясно от изявление на Столтенберг пред медиите след провелата се среща.

Генералният секретар е акцентирал върху твърдата позиция на Алианса спрямо анексирането на Крим, което според него е в разрез със съществуващите закони. Столтенберг е обявил и вълненията в Източна Украйна за крайно притеснителни и сериозни. На двустранната среща е било обсъдено Споразумението от Минск, чието спазване е от висока важност. В това число спадат окончателното спиране на огъня, изтегляне на тежката артилерия от региона и осигуряването на пълен достъп на наблюдателите от ОССЕ, които следят придържането към поетите ангажименти.

Йенс Столтенберг е подчертал и необходимото изтегляне на руските войски, както и оттеглянето на руската подкрепа към сепаратистите. Като важна е била определена и ролята на НАТО, която прави всичко възможно да избегне дестабилизиране на ситуацията. В тази връзка генералният секретар споменава в изявлението си, че организацията е съсредоточена върху коректността, стремейки се всички осъществявани военни упражнения да бъдат прозрачни.

Столтенберг се надява на дори още по-голямо разбирателство и е осъдил множеството провеждани от Русия спонтанни упражнения, които вредят на стабилността. Според него страната трябва да бъде по-прозрачна в изпълнението на военните си дейности.

Дискутиран е бил и въпросът около комуникационните канали между НАТО и Русия. Столтенберг споделя в изявлението си, че каналите са отворени и се проверяват. Признато е било огромното им значение за избягване на евентуални неразбирателства.

Докато НАТО не смята да променя позицията си спрямо Русия и конфликта в Украйна, генералният секретар обяви, че политическият диалог между двете страни ще продължи. Предишната среща между Столтенберг и Лавров се състоя на 51-та Конференция по безопасност в Мюнхен през февруари тази година.

 

Източник: NATO

Изготвил: Даниел Янев