В навечерието на Международния ден на мира, Бан Ки-Мун призовава за примирие на 21 септември

0
827

12032027_10153202330508517_6989473867152630270_nГенералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, призова за 24-часово примирие на 21 септември, който се отбелязва в целия свят всяка година като Международен ден на мира.

Общото събрание на ООН въведе Международния ден на мира през 1981 г., за да насърчава разрешаването на конфликти и да се спазва прекратяването на военни действия.

„На този ден, в подготовка за Деня на мира, призовавам всички партньори да споделят гласовете си с настоящата покана за примирие, както и да работим непрекъснато в идните дни, за да постигнем 24-часово примирие на 21 септември“, заяви Бан Ки-Мун. „Нека направим този Международен ден на мира в ден без насилие и ден за прошка. Ако за един ден можем да живеем в свят без агресия и враждебност, можем да си представим колко повече е възможно“, добави той.

Темата на тазгодишното честване е „Партньорства за мир, достойнство за всички“, която има за цел да подчертае значението на всички сегменти на обществото, които работят заедно, стремейки се към мир.

Работата на ООН не би била възможно без хилядите партньорства всяка година между правителствата, гражданското общество, частния сектор и други неправителствени организации, които са необходима подкрепа на Организацията, за постигане на своите цели.

Честванията за Международния ден на мира ще включват церемония в седалището на ООН в Ню Йорк, с участието на висши служители и посланици на мира на ООН, както и видеоконферентна връзка. Служби на ООН по целия свят, включително и мироопазващи операции, също ще организират събития в местните си общности.

Дружеството за ООН в България също има удоволствието да Ви покани на тазгодишното отбелязване на Международния ден на мира на 21.09.2015 г. от 12 часа пред Паметника на Незнайния воин.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова