В рамките на срещата на Г-20, Бан Ки-Мун обсъди световните проблеми

0
993

Secretary-General Briefs Press at 2014 G20 Summit, Brisbane

Снимка: UN Photo/Rick Bajornas

В рамките на срещата на Г-20, в Бризбейн, Австралия, Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, се срещна с високопоставени европейски лидери, както и с министър-председателя на Турция, за да обсъдят продължаващата криза в Украйна, Ебола, климатичните промени, както и борбата с Ислямската държава в Ирак и Левант (ISIL).

Според говорителя на Генералния секретар, той се е срещнал с г-н Херман ван Ромпьой, председател на Европейския съвет и г-н Жан Клод Юнкер, председател на Европейската комисия. Те обменили мнения относно ситуацията в Украйна, както и за бума на вируса Ебола.

Бан Ки-Мун подчерта необходимостта от политическо, а не военно решение на текущата ситуация в Украйна и подчерта, че кризата оказва влияние и извън границите на Украйна.

Бан Ки-Мун благодари и на Европейския съюз (ЕС) за помощта му при овладяване разпространението на Ебола и изрази подкрепата си на най-засегнатите страни.

По време на срещата, при обсъждането на климатичните промени, изпъкна скорошното решение на ЕС за ограничаване емисиите от парниковите газове. Генералният секретар подчерта силното лидерство на ЕС по въпроса и насърчи щедрото подпомагане на Зеления климатичен фонд.

Бан Ки-Мун се срещна и с г-н Ахмет Давутоглу, министър-председател на Турция, за да обсъдят приоритетите на Турция, по повод нейното предстоящо председателство на Г-20. Двамата обсъдиха положението в Сирия, както и международните усилия за борба срещи заплахата ISIL и хуманитарната помощ на Турция, за бежанците в региона. Бан Ки-Мун и г-н Ахмет Давутоглу обсъдиха и неспирните дипломатически усилия на Специалния пратеник на Генералния секретар за Сирия, Стафан де Мистура, които иска „да замрази“ конфликта в Алепо.

В допълнение, Генералния секретар и премиерът са обсъдили и състоянието на преговорите, за постигане на цялостно решение на проблема в Кипър, както и ролята на Турция в подкрепа на процеса.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова