В Тайланд, регистрацията на новородените дава на бежанските бебета добър старт в живота

0
733

 

Снимка: UNHCR/V.Tan

Ден е за регистрация на новородените в бежанския лагер  Там Хин. Той се намира в тайландската провинция Рачабури, на 12 километра от границата с Мианмар. Хората от персонала, дошли да помогнат  на новородените бежанци да кандидатстват за своите свидетелства за раждане,  са облечени с тениски с надпис „Регистрирай бебето си, защити детето си“.

Докато повечето хора го получават на готово, бежанските бебета започват да се ползват с това право чак през септември 2010, когато влиза в сила тайландския Акт за гражданската регистрация. Според променения закон, всички деца, родени в страната, имат правото на рождена регистрация, дори ако техните родители не са тайландци, по националност – важна стъпка, за да се предотврати наличието на апатриди сред новото поколение бежанци.

Сама по себе си, регистрацията при раждане не се дава свободно на национално ниво на децата-бежанци. Но със създаване на досие на детето, в което пише къде е родено и кои са неговите родители, свидетелството за раждане е ключ за установяване на националността, когато някой от бежанците евентуално се завърне в дома си.

Когато регистрирането започва за първи път, ВКБООН и правителството провеждат информационно кампания, с която призовават бежанците от Мианмар , живеещи в 9-те лагер, по продължението на тайландско-мианмарската граница, да регистрират децата си, родени в Тайланд.

За тези, родени в болници, извън  лагерите, Тайланд  създава база данни, с която свързва болниците с институцията по гражданската регистрация, за да се гарантира незабавното им регистрирани в националната система за регистрация.

ВКБООН даде тайландската система за регистрация на новородените за пример в региона, и се надява, че тези деца, родени преди влизането на новия закон в сила, ще могат също да бъдат регистрирани.

Източник