ВКБООН изрази притеснения относно ксенофобското насилие в ЮАР

0
890

horizontal_color_positive.pdf

От Агенцията за бежанците на ООН (ВКБООН) приветстваха усилията на правителството на Република Южна Африка да овладее ситуацията с избухналата вълна на ксенофобия в страната, но са изключително обезпокоени от инцидентите през последните три седмици, в които загинаха шест души и бяха разселени над 5 000 чужденци.

Атаките в провинцията Квазулу-Натал започнаха в края на март след трудов конфликт между  южноафриканци и чуждестранни работници. Кралят на Зулу беше обвиняван в подклаждането на инцидентите, след негово изказване, че „чужденците трябва да се върнат в родните си страни“. Той обаче твърди, че неговите думи са били погрешно разбрани.

По време на насилието срещу имигрантите през изминалите две седмици, полицията е арестувала 150 души за нарушаване на обществения ред. Няколко хиляди чужденци са избягали от домовете си, търсейки подслон в импровизирани лагери или в съседните държави. През януари подобни инциденти отново причиниха масово разселване в Совето, близо до Йоханесбург в провинция Гаутенг.

Правителството на ЮАР се изказа остро против тези инциденти. Президентът Джейкъб Зума посети бежанския лагер в пристанищния град Дърбан след насилието над чужди граждани и заяви, че ще им бъдат оказани помощ и съдействие в съответствие с международното право и протоколи и с подкрепата на ВКБООН. В своето изказване г-н Зума каза: „Тези атаки са действия срещу основни морални ценности, срещу всичко, в което ние вярваме. Мнозинството от южноафриканците обича мира и поддържа добри отношения с нашите братя и сестри на континента. Ще сложим край на това насилие.“ Президентът бе обвинен в прекалено бавна реакция и непредприемане на действия относно случилото се.

Екип на ВКБООН бе изпратен до Дърбан, за да оцени ситуацията и да прецени начините, по които организацията ще може да съдейства на правителството. Принудително прогонените чужденци са разпределени в четири палаткови убежища за разселени лица, създадени от местния Център за управление на кризи. Неопределен брой хора са потърсили убежище в джамии, църкви и други сгради. Условията в обществените приюти са много примитивни, необходимо е да се осигурят условия на прилична хигиена и здравни услуги.

„Хората са много разтревожени поради невъзможността да изкарват прехраната си. Засегнатите от ксенофобските атаки са бежанци и търсещи убежище- хора, които са били принудени да напуснат страните си заради война или са преследвани заради убеждения. Те са в ЮАР защото имат нужда от закрила“ – заяви говорителят на ВКБООН Ейдриън Едуардс. В момента ЮАР е приемаща държава на около 65 000 бежанци и 295 000 търсещи убежище.

Според официални данни има близо два милиона чужденци в Република Южна Африка, което представлява около 4% от населението. Голям брой имигранти, предимно от други африкански държави и Азия, са се заселили в ЮАР след края на управлението на бялото малцинство през 1994 г. Много южноафриканци обвиняват имигрантите, че в условията на изключително висока безработица – над  24%, те заемат работните места в страната.

 

Източници: UNHCR, BBC

Изготвил: Вилияна Узунова