„Нека се уверим, че жертвите на тероризма няма да бъдат забравени“ – ръководителя на ООН

0
131

В неделя генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отдаде почит на жертвите на тероризма, отбелязвайки международния ден, създаден с цел да се гарантира, че жертвите и оцелелите са винаги чути и никога не са забравени

Всяка година терористични актове нараняват и убиват хиляди невинни хора. Въпреки вниманието на международната общност, засегнатите често изпитват затруднения в достъпа до ключови физически, психологически, социални и финансови услуги.
Лаура Долчи, жертва на бомбения атентат в хотел „Канал“ в Ирак през 2003 г., при който загинаха 22 служители на ООН, а над 100 бяха ранени, съобщава, че „има хиляди жертви на тероризъм и техните семейства, разпръснати по всички региони на света, които в самотата си се борят с белезите от травма и нараняване“.
 Споменът и почитта към жертвите на тероризма играят основна роля в демонстрирането на това, че техният статут на жертви се уважава и признава. Тазгодишният ден съвпада с глобалния преход към излизане от извънредната ситуация в областта на общественото здраве, предизвикана от пандемията COVID-19 – криза, която утежнява трудностите, пред които вече са изправени жертвите на тероризма.
Темата на тазгодишния ден, избрана след консултации с жертвите, е
„Спомени“; спомените свързват хората и отдават значение на нашата обща човечност. Що се отнася до тероризма, спомените за загубата и болката свързват общностите, дават възможност за обмен на идеи и водят до целеви решения.
Фокусът на ООН върху грижата за жертвите на тероризъм е ключов елемент от Глобалната стратегия на организацията за борба с тероризма. Жертвите на тероризъм играят съществена роля в насърчаването на международната солидарност, предотвратяването на насилствения екстремизъм и спазването на правата на човека.
При прегледа на тази стратегия през 2021 г., Общото събрание на ООН отбеляза важната роля, която жертвите на тероризма играят при създаването на целенасочени политики. В резолюцията, приета след приключването на този преглед, държавите членки бяха призовани да разработят цялостен национален план за подпомагане на жертвите на тероризма, по-специално на исторически потиснатите групи.
В заключителните си разсъждения относно целта на ООН генералният секретар заяви, че целта е да се мобилизират „държавите членки да предоставят правната, медицинската, психосоциалната или финансовата подкрепа, от която те [жертвите на тероризъм] се нуждаят, за да се излекуват и да живеят достойно“.
Г-жа Долчи също така заяви, че „подпомагането на жертвите на тероризъм не е акт на благотворителност: то трябва да бъде глобален ангажимент, утвърден в задълженията на държавите и силно подкрепен от ООН“.
Превод: Кристина Русева