Виетнамски работници-държани като роби във фабрика в Русия

0
1159

Би Би Си направи тревожни разкрития около текстилна фабрика в Русия,където виетнамски работници са държани като роби.

Служителите на предприятието,което се намира югоизточно от Москва разказват,че са били насилвани да работят по 18 часа на ден, 7 дни в седмицата.Освен това на персонала не се разрешавало да напуска сградата,а храната била доста оскъдна.

„Работя тук от 18 месеца”,казва една от работничките,Нгуйен Туйен.

„С това,което ми плащат мога да си позволя едва две порции храна на ден-купа ориз и малко хляб.Освен това тук често ни бият” , разказва още тя.

Повреме на посещението на Би Би Си фабриката спряла производство,но служителките разказват,че охраната не ги пускала да си тръгнат.

По-рано тази година виетнамските работници излязоха в стачка,а собствениците на фабрики поканиха дипломати от виетнамското посолство за официални разговори,но последните просто напомниха на работниците,че са подписали трудови договори,чиито условия трябва да спазват.

След тази стачка много от работниците биват просто пребивани.

Седмици след протестите и посещението на Би Би Си руските миграционни служби организираха внезапни полицейски проверки,в резултат на които 24 работници ще бъдат депортирани във Виетнам.

Броят на виетнамските  работници, наети на работа в Русия, вероятно надхвърля хиляда, като много от тях са изправени пред условия, подобни на тези, които Би Би Си улови във фабрика „Винастар”.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-19197095