ВКБООН апелира за спешно финансиране за сирийските бежанци

0
761

514304a66

Върховният комисар за бежанците на ООН Антонио Гутереш повтори своя призив към правитеслствата за създаване на специални фондове, които да подпомогнат сирийските бежанци и страните, които ги приютяват.

Говорейки пред журналитси в Бейрут в петък на втората годишнина от началото на конфликта в Сирия, той предупреди, че спешно необходима подкрепа може да бъде отказана на бежанците и регионът да стане нестабилен, ако не се намерят нови средства. Той обяснява, че има голяма пропаст между необходимите и възможните ресурси. Само в момента има разлика от 700 милиона щатски долара от това, от което хуманитарни организации като ВКБООН се нуждаят, за да помогнат на 1, 1 милиона бежанци и това, което организациите получават.

Върховният комисар призова международната общност да направи повече, за да облекчи приютяващите правителства. В Ливан има повече от 350 000 бежанци и населението му е нарастнало с 10 процента.

При срещите си с бежанците Гутереш чува разкази за предизвикателствата пред тях да намерят жилище. Семействата разказват, че децата им не са посещавали училище повече от две години, въпреки класовете, които УНИЦЕФ се опитва да организира в някои части на Ливан.  Здравните експерти предупреждават за риск от диария, хепатит А и краста, ако не се подкрепят проекти, свързани с вода и санитация. Гутереш подчертава, че Ливан се нуждае от силна подкрепа и не може да се справи сам.

Източник

Източник на снимка