ВКБООН е готов за вероятен наплив на бежанци от Мали към съседните държави

0
798

50f6b8526

Сраженията в Мали довеждат до ускоряването на процеса на ново разселване на граждани. Агенцията за бежанците на ООН е готова да отговори на всяко задълбочаване на хуманитарната криза, включително на наплив на хора към съседните държави – Нигерия, Мавритания и Буркина Фасо, въпреки недостига на финасови средства.

Миналата седмица френски войски се намесиха, за да помогнат на правителствените войски на Мали.Поради това развитие на  ситуация, има значително повишаване в броя на хората, които отиват в съседни страни. Почти 1500 души са преминали в Нигерия, Мавритания и Буркина Фасо през миналата седмица.

 В Мавритания броят на хората, които пристигат в транзитния център Фасала (Fassala) се е покачил, повечето са жени и деца . Те разказват пред ВКБООН, че се страхуват от обстрелването на родния им град, който беше атакуван през уикенда.

 ВКБООН предоставя на новопристигналите в приемните центрове храна, вода и медицицинско обслужване преди трансфера им към бежанските лагери. В Буркина Фасо осем новопристигнали са настанени в болница заради дребна шарка.

 Граничните области, които приютяват по – голямата част от бежанците от Мали,  са недобре развити и трудни за достигане. Логистичните ограничения се увеличават  поради слабата инфраструктура и суровите климатични условия, които включват наводнения през дъждовния сезон. Подържането на такава операция винаги е предизвикателство за ВКБООН. Необходимо е да са сигурни, че получават достатъчно ресурси, за да посрещнат всички нужди. Агенцията на бежанците на ООН  е поискала миналата година 123,7 милиона долара заради ситуацията в Мали, но до днес е получила само 60 процента.

 ВКБООН и властите провеждат по – изчерпателна регистрация на всички бежанци в Нигерия. Веднъж след като това приключи 50 000 бежанци от Мали ще бъдат преместени от опасните гранични области. Това също ще помогне за по – добри и по – достоверни данни за нуждите на бежанците.

Източник

Източник на снимка