ВКБООН предупреждава за хуманитарната цена на конфликта в Сирия, особено при разселените хора

0
627

512e29886

Високопоставен служител на Агенцията за бежанците на ООН по закрилата предупреждава за огромното хуманитарно въздействие на сирийската криза, особено върху граждани, които са разселени и които срещат заплахи като насилие, основано на пола.

 Разселването не означава само загуба на домове и икономическа сигурност. То също така за много е придружено от престъпления, основани на пола, и преднамерено измъчване.

Докладите разкриват, че конфликтът в Сирия все повече е белязан от изнасилвания и сексуално насилие, използвани като оръжие във войната за заплашване на участниците в конфликта.

Тези престъпления често се извършват на публични места. Това увеличава унижението и стреса, които хората изживяват.

Според ВКБООН повече от 920 000 сирийци са отишли в съседните страни, а два милиона са вътрешно разселени. В допълнение, повече от 4 милиона души имат нужда от хуманитарна помощ.

Жертвите деца стават определяща страна на сирийския конфликт. Има доклади за наилие и смърт над задържани деца. Също така съществуват данни за сексуално насилие над момчета и момичета. В резулатат на това някои от децата по – късно  са подложени на насилствени ранни бракове в бежанските лагери.

Подкрепата за жертвите  често е недостатъчна и достъпът до правосъдие е ограничен, което повишава безнаказаността на извършителите.

Също така се предупреждава, че населението на бежанците расте в безпрецедентни размери и оказва голям натиск върху съседните държави да се справят с наплива на хора.

Източник

Източник на снимка