ВКБООН предупреждава за риска за гражданите на Централноафриканската република

0
595

5142f43d6

Агенцията за бежанците на ООН съобщи в петък, че подновяването на боевете в Централноафриканската република заплашва цивилното население в югоизточната част на страната и излага на риск достъпа на ВКБООН до бежанци и вътрешно разселени хора.

В понеделник бунтовници от Селека превзеха един град и напредват на изток към друг град Земио (Zemio), в който има 3 300 бежанци от Демократична република Конго.

Тъй като това напредване представлява риск за сигурността, достъпът на Агенцията за бежанците на ООН  е затруднен и тя е принудена временно да премести част от персонала си към столицата.

Сблъците от декември  между Селека и въоръжените сили на Централноафриканската република сериозно са ограничили хуманитарния достъп до около 5 300 бежанци и над 175 000 вътрешно разселени хора.

Междувремменно броят на хората, които отиват в съседните държави, е нарастнал на 29 000. В Чад са пристигнали около 5 000 бежанци от началото на кризата.

Според проучване, направено от ВКБООН в 9 префектури, по – голямата част от вътрешно разселените хора обясняват, че живеят в страх и несигурност. Осемдесет и осем процента от анкетираните обясняват, че не се чувстват в безопасност.

В допълнение 99 процента от 168 000 деца, които са посещавали училище преди кризата, сега не го правят. По – тревожно е, че се вярва, че едно на всеки пет деца, които не посещават училище, се вербува от въоръжените групи.

В повечето случаи гражданите имат силно ограничен достъп до храна и основни услуги. Хората също така са изложени на риск от физическо насилие, изнасилване, грабежи и изнудване. Сградите на хуманитарните работници също са подложени на кражби и грабежи.

ВКБООН повтаря своя апел към правитеслтвото и бунтовниците Селека да осигурят защитата на гражданите и достъп до хуманитарна помощ на нужадещите се.

Източник

Източник на снимка