ВКБООН приканва към действия, за да се предотвратят трагедиите с лодки в Бенгалския залив

0
1063

5127376d6

Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) съобщи в петък, че е загрижен за растящия брой от хора, които умират в Бенгалския залив след като предприемат пътуване с лодки в търсене на сигурност и по – добър живот в други страни. Агенцията призовава местните правителства да направят повече, за да предотвратят трагедиите по море.

Нейн говорител съобщава, че хиляди хора са прекосили Бенгалския залив посредством лодки от началото на годината. Сред тях има и представители на общността Рохингия от Мианмар.

По – голямата част от тях са мъже, но се увеличава броят на докладите за жени и деца, които предприемат пътуването с неустойчиви лодки. ВКБООН изчислява, че от 13 000 души, които са тръгнали с контрабандни лодки през 2012г., около 500 са загинали в морето заради разваляне на лодките или пък поради тяхното пренатоварване.

Около 1700 са пристигнали през последните месеци в Тайланд, където правителството им предоставя шест месеца временна закрила докато може да се намери решение на проблема. Около 1800 души пък са пристигнали в Малайзия от началото на годината.

Говорителят отбелязва, че зачестилите трагедии в морето показват нуждата от координиран регионален отговор.

За да ускори развитието на процеса ВКБООН организира дискусии между заинтересованите правителства и международни организации на регионална среща, която ще се състои в Джакарта през март.

ВКБОН също така убеждава държавите в региона да запазят техните граници отворени за хората, които се нуждаят от международна подкрепа, и да предложат помощ и защита докато се намери решение.

Източник

Източник на снимка