ВКБООН приветства регистрирането на сирийци в градските райони на Турция

0
599

513de0b36

Върховния комисар за бежанците на ООН Антонио Гутереш поздрави в понеделник Турция за нейната помощ и политиката й спрямо хиляди сирийски бежанци, включително за започналото регистриране на бежанци в градските райони.

Около 40 000 бежанци са регистрирани в градовете, съгласно новата политика и още 30 000 имат определени срещи за за регистрация. Това обяви Гутереш, който е на тридневно посещение в Турция. Той подчертава, че регистацията е изключително важна за закрилата на бежанците.

По време на посещението му е подписано споразумение с агенция към министър – председателя за финансиране на още 10 регистрационни центрове. Агенцията за бежанците на ООН ще финансира производството на допълнителни 18 500 палатки чрез турския Червен полумесец. С него също е постигнато споразумение.

Антонио Гутереш призовава международната общност да установи по – силно двустранно сътрудничество с Турция, за да подпомогне забележителния й опит за съдействие на бежанците и  доприняне за стабилността на региона.

Той също така обясни, че независимо от размера на трагедията и достигналия брой на един милион сирисйки бежанци, границите и местата за закрила трябва да останат отворени.

Откакто кризата в Сирия е започнала, Турция предоставя убежище на всички сириийци, които пристигат в нея и уверява, че те няма да бъдат върнати в тяхната държава против волята им. Според Антонио Гутереш стандарта на помощ, който тя оказва е забележителен пример за бежанска закрила. Върховния комисар за бежанците се срещна и със сирийци, които живеят в бежански лагер.

Източник

Източник на снимка