ВКБООН призова страните в конфликта в източно Конго да пазят разселените

0
634

В сряда Агенцията за бежанците към ООН призова воюващите страни в източната част на Демократична република Конго да гарантират сигурността на десетките хиляди хора, разселени от ежедневната война и победата на бунтовниците, овладели ключовия град  Гома.

Десетки хиляди хора избягаха да се спасят след като боеве избухнаха през  последния четвъртък в Северно Киву между войниците на правителството и бунтовническото движение М23, което превзе Гома, столицата на провинция, във вторник. Окончателният брой на разселените за момента не е ясен.

ВКБООН премести несъществената част от персонала си в съседна Руанда във вторник, оставяйки ядрото на екипа си в Гома. Те съобщиха, че ситуацията е била спокойна в сряда. Тези членове на екипа  трябваше да се срещнат с други агенции за предоставяне на помощ в Гома, за да обсъдят начини да се помогне на разселените.

Сред непотвърдените доклади за нарушения на правата на човека, ВКБООН е много притеснен за сигурността и благополучието на новите цивилни, откъснати от родината си, както и на тези, които са вече в лагерите след като са били разселени още при началните вълни на боевете.

Бежанската агенция също е загрижена за насилието и протестите, насочени към  собствеността на ООН след падането на Гома, включително вредите, нанесени на част от офиса на ВКБООН в североизточния град Буниа. Междувременно, последните битки в Северно Киву имаха малко влияние над съседна Уганда, където от януари насам са регистрирани повече от 53 000 бежанци, като около 35 500 от тях са прехвърлени в селища. Останалите са се завърнали у дома или живеят при приемни семейства.

Източник

Източник на снимката