ВКБООН призовава към усилия за помирение в Мали

0
788

51307a226

Агенцията за бежанците на ООН съобщи в петък, че почти два месеца след началото на френската военна интервенция в Мали още се наблюдава голям брой вътрешно разселени хора, докато в съседните страни броят на бежанците все е още е висок и в накои случаи се покачва.

Говорителят на ВКБООН обясни, че въпреки подобренията по отношение на ситуацията на сигурност в някои области, страхът от завръщане у дома остава широко разпространен.

Около 260 665 души е броят на вътрешно разселените хора. Бежанците са около 170 000, като повече от 70 000 са в Мавритания, около 47 200 в Буркина Фасо, 50 000 в Нигерия и около 1500 в Алжир.

За тях , както и преди, основна загриженост остава несигурността – продължаващи боеве, самоубийствени нападения, репресивни мерки срещу някои общности, наличието  на мини и непроучени оръдия в някои региони. Друг фактор е и липсата на услуги на север. За тези, които са извън Мали, допълнително усложнение е и етническият състав, тъй като по – голямата част от бежанците са туареги или  араби.

ВКБООН вярва, че спешно са необходими усилия за помирение, както и за борба срещу безнаказаността, за да се окуражи мирното съжителстване между общностите и да се предотврати кризата на разселване в Мали да продължи още по – дълго.

Междувременно някои от завърналите се в области като Бамако, обясняват, че животът там е твърде скъп. Посочват, че живеят в много лоши условия с ограничен достъп до електричество и течяща вода. Обясняват, че не могат да си намерят работа.

Източник

Източник на снимка