ВКБООН раздава лични карти на бежанците в Сенегал

0
823

Осемдесетгодишната мавританска бежанка Фату е видяла много през дългия си живот, но въпреки това е била много развълнувана, когато е отишла  да вземе биометричната си лична карта от Агенцията за бежанците към ООН.  На Фату й е издадена лична карта, валидна само за три месеца след като бяга в Сенегал през 1989-а с дъщеря си, която е инвалид. „Поне вече имам принадлежност. Вече съществувам“,  с емоция споделя Фату.

На скоро ВКБООН, със съдействието на сенегалското правителство, стартира кампания  за предоставяне на  дигитални и биометрични лични карти на около 19 000 бежанци до края на тази година. 14 000 от тях, включително Фату, са от Мавритания и са заявили, че не желаят да се връщат в дома си. Повече от 24 000 мавританци са репатрирани от Сенегал, благодарение на програма, стартирала през 2008 и завършила през март, тази година.

Картите съдържат портрет на притежателя, както и отпечатъци и биографична информация. Те са насочени  към улесняване на местната интеграция и гарантират на притежателя  същите права като  сенегалските граждани, включително правото на местожителство  и на пътуване в държавите-членки на Икономическата Общност  на Западно-Африканските Държави (ECOWAS). Едно от правата, които не получават е избирателното право. Те ще се раздадат на всички бежанци на 5-годишна възраст или повече.

Освен мавританците, Сенегал също  е приемна държава за около 5 000 други бежанци от 18 различни националности. Те също ще получат биометрични лични карти . ВКБООН изпрати екипи до отдалечените райони, за да дадат лични карти на тези, които в противен случай биха имали проблеми с намирането на транспорт до центровете за издаване на карти, главно в северен Сенегал.

Източник

Източник на снимката