ВКБООН ще си сътрудничи с организации за управление на кризи

0
606

51274d0c6

През последните две години Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН)  трябваше да отговори на редица спешни ситуации – от Либия до Либерия, от Южен Судан до Сирия. Практическата помощ на неформална група от правителствени партньори, специализиращи в тази област, се оказва жизнено важна за осигуряването на успех и по – ефективна реакция.

При кризи първите екипи трябва до 72 часа да подпомогнат местния персонал на агенцията. За да постигне това ниво на готовоност Агенцията за бежанците на ООН разчита отчасти на сътрудничество с мрежа от правителствени партньори в Дания, Естония, Финландия, Германия, Норвегия, Швеция и Великобритания, които са специлизирани в работата, свързана с реагиране при спешни ситуации,  и които формират Международно хуманитарно сътрудничество (МХО).

Миналия месец ВКБООН и МХО подписаха декларация за намерението им по – нататък да засилят сътрудничеството си в областта на подготовката при спешни ситуации. Страните са се съгласили да осигурят силен капацитет. Практическо това означава, например – да се изградят временни помещения за персонала на агенцията, системи за канализация и др.

Помощта на МХО се е оказала много ценна за екипите на ВКБООН в Южен Судан, когато първите от тях, които са били изпратени през декември 2011, са живеели в отчайващи условия. Те са стоели в кални колиби, изпълнени с насекоми,  и са разчитали водните им запаси да  бъдат доставяни чрез магарета.

Напоследък членовете на МХО са помогнали да се построи основен лагер за персонала на ВКБООН в бежанския лагер Заатри (Za’atri) в Йордания. ВКБООН и МХО също така работят заедно за намирането на решение за постоянни и рентабилни убежища, както и за обучения, свързани с реагиране при кризи.

ВКБООН се надява, че новото споразумение ще благоприятства сътрудничеството в нови области като иновационни технологии, логистика и медицинска подкрепа за персонала на ВКБООН в началото на спешни ситуации.

Източник

Източник на снимка