ВКБООН търси незабавен достъп до бежанците и разселените граждани в Централноафриканската република

0
569

4fa2a3796

Агенцията на ООН за бежанци търси незабавен и безусловен достъп до дестеки хиляди бежанци и разселени граждани след последните боеве в северната и източната част на Централноафриканската република.

 Според говорителя на ВКБООН Ейдриън Едуардс, граждните са изложени на лоши условия на живот и се нуждаят от бърза и вероятно спасяваща живота помощ. Той добавя, че ООН приветства едноседмичното прекратяване на огъня, обявено в четвъртък, но се опасява, че ако насилието се поднови, много хора ще бъдат засегнати, включително около 700 000 жители в столицата.

 Не е възможно да се дадат точни данни за нови разселени хора поради променливата ситуация на сигурност и липсата на достъп до областите, които се държат от бунтовници.

 ВКБООН е загрижен за добруването на  разселените хора, както и за това на бежанците в страната. В Централноевропейската република има около 17 000 бежанци и 2500 търсещи убежище. Говорителят на ВКБООН призовава за спазване на правата на човека на всички граждани, както и за позволяването на хуманитарен достъп до хората.

 Той добавя, че ВКБООН е особено разтревожен за около 2000 судански бежанци в лагера Бамбари (Bambari) в централната част на страната – област, която е под контрола на бунтовниците. Има потвърдени сведения, че офисът на ВКБООН там е бил ограбен на 28 декември. Друг офис на ВКБООН също е бил ограбен.

 Настоящата криза е довела и до малък брой хора, които напускат страната и отиват в съседни  на нея държави.

Междувременно са ограбени и няколко склада на Световнта програма по прехрана. ВКБООН и Световната програма по прехрана търсят бързо решение за подновяване на хранителната помощ.

Източник

Източник на снимка