Военна операция в Нигерия

0
740

Nigeria_Gaidam-612x300

Военните на Нигерия заявиха, че са убили 17 бунтовници при нападение над два тренировъчни лагери, принадлежащи на ислямистка групировка Боко Харам.
Един войник е убит в престрелка, която избухнала при движението им към лагерите, подкрепени от хеликоптери на армията. Говорителят подполковник Сагир Муса заяви, че „укрепените“ лагери са в гората и резерват в провинцията Борно. Боко Харам има за цел да установи ислямска държава в Нигерия. Групата е обвинявана за смъртта на около 1400 души в централната и северната част на Нигерия от 2010 насам.
Военните провели две специални операции, подкрепени от нигерийските въздушни сили, като превземат тренировъчните лагери на Боко Харам в гората Рува и резервата Самбиса. Подполковник Муса каза в изявление. „Лагерът беше правилно укрепен и разполагаше със съоръжения за обучение, оръжейница, жилища, аптека, кухня, казарма, велосипедна площадка“, каза той. Боко Харам все още не коментира инцидента.

Групата е сформирана в Майдугури, столица на североизточната провинция Борно, през 2002 година. Тя се смята за отговорна за смъртта на около 1400 души в северна и централна Нигерия от 2010 г. насам.

фото:

източник: