Войните в Близкия изток излагат продоволствената сигурност на риск

0
1120
Nature_Gardens_in_Syria_1
Снимка: Wikimedia Commons

В бъдеще милиони хора може да се сблъскат с глада, като косвен резултат от конфликтите в Близкия изток. Причината е, че там е съсредоточена най-голямата концентрация на диви растителни култури, необходими за производството на нови сортове храни, съобщиха учени.

Гражданските войни, бушуващи в Сирия и Ирак, застрашават бъдещите хранителни ресурси, заради решаващата роля на региона. Районът, част от Плодородния полумесец, древен регион на плодородни почви и важни реки, простиращ се в дъга от Нил до Тигър и Ефрат, обхваща Ирак, Сирия и Ливан. Това е мястото с най-голямото разнообразие от „диви родственици на културите“ в света. И все пак много от тези диви растения са застрашени, в резултат на граждански протести и безредици, заяви Найджъл Макстед от Училището за бионауки към Унивесритета в Бирмингам.

„Близкият изток е мястото, където се намира базата на бъдещата ни продоволствена сигурност,“ заяви д-р Макстед. „Въпросът с продоволствената сигурност в Европа не е свързан с опазването на култури, които вече са в европейския регион, а с опазването на такива от Плодородния полумесец – мястото, от което идват културите, които консумираме ежедневно.“

Експерти от Бирмингамския университет участват в инициатива на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (FAO), която цели опазването на диви култури, в конфликтни зони. Според д-р Макстед ООН трябва да поеме инициативата за създаване на мрежа от региони, които трябва да бъдат опазени. Само така културите ще бъдат съхранени. Той твърди още, че по-малко от 1 на всеки 10 диви култури, са запазени в семенни банки. Най-голямата колекция от семена в Плодородния полумесец е била в Сирия и за нея се счита, че е под контрола на бунтовнически сили.

Още по-големи тревоги предизвиква въпросът с нарастването на човешката популация. Към 2050 г. се очаква тя да нарасне от 7 милиарда на 9,6 милиарда души. Това означава повече хора, повече нужда от храна и от култури, а най-вероятно и повече глад. Селскостопанските добиви ще трябва да се подобрят, а това ще стане чрез въвеждането на гени от диворастящи растения, устойчиви на суша и вредители.

Двете места с най-богата концентрация от диворастящи култури, се намират в териториите на Сирия, Ливан, Йордания и Израел. Около 21% от дивите родственици на питомни култури, вече са застрашени от изчезване.

 

Източник и снимка: The Independent

Изготвил: Светослава Димитрова