Временният бежански център в Харманли ще бъде от полза на града

0
1110
Снимка: Haskovo.info

„Появилите се опасения, че евентуалното формиране на лагер за временна закрила в Харманли може да рефлектира върху населението, са неоснователни“, заяви днес в Хасково председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков.

По думите му центърът по-скоро може да допринесе за разкриване на работни места и развитие на местния бизнес по изхранване, осигуряване на медицински грижи, отопление и сметоизвозване в района на временния лагер.
Предвиденият лагер е от закрит тип и ще бъде охраняван, а това от своя страна няма да създаде никаква опасност за населението, каза още Казаков.

Казаков уточни още, че въвеждане на Национален план за закрила става с Решение на съвета на Европа и може да се наложи само при условие, че 500 души, едновременно преминали границата и потърсят  временна закрила в страната ни в рамките на 24 часа.

Към настоящия момент няма достигнати критерии за въвеждането на този план, но ние трябва да имаме готовност, уточни още председателят на Държавната агенция за бежанците.

Посещението на терен и последвалата среща с представители на всички министерства и регионалните структури, предхожда онлайн учение „Закрила 2012“ на 20-ти и 21-ви ноември за задействане при необходимост на временен план и осигуряване на хуманитарна закрила на бежанци.

Източник

Източник на снимката