Възможен е наплив на бежанци в България от границата с Турция

0
681

Миграционният натиск на българско-турската граница през последните два месеца се е увеличил с 50%, съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от БНТ. Той отбеляза, че непосредствена опасност за голяма бежанска вълна на този етап няма, но властите у нас трябва да са подготвени.

При напълване на 70% от капацитета, или 420 души в центровете за бежанци, страната трябва да задейства кризисните планове за приемане на бежанска вълна. Тогава тренировката с издигането на палатков бежански лагер от миналата година ще стане реалност.

Гранични полицаи от вътрешността на страната вече са командировани, за да се подсили и физическата охрана на зелената граница между България и Турция

Съседката ни трябва да държи сирийските бежанците на своя територия. Капацитетът на турските лагери вече се изчерпва и решението е бежанците, които не са сирийци, да бъдат извозени до родните си държави, както се случи миналата година с бежанската вълна от Либия в Тунис. По линия на Фронтекс се подсилва охраната на морската граница между Турция и Гърция, тъй като част от бежанците са се насочили по вода към гръцки острови.

Източник

Източник на снимката