Взрив в китайска мина взе 43 жертви

0
790

По последни данни, 43-ма са загиналите, а 3-ма са в неизвестност след взрива в каменовъглена мина в китайската провинция Съчуан в сряда. Инцидентът край град Панджихуа се очертава като най-тежкият за китайския въгледобив през изминалите три години.

През последните две денонощия спасителни екипи са успели да изведат благополучно на повърхността над  100 от затрупаните в мината работници, които веднага са били хоспитализирани.

Трима от миньорите обаче са все още под земята. Държавната информационна агенция Синхуа съобщава, че шансовете те да бъдат намерени живи са минимални, а спасителната операция е силно затруднена от високите температури и повишаващите се нива на въглероден окис в мината.

Минната промишленост е един традиционно опасен, но доходоносен отрасъл, в който десетки хиляди работници от третия свят намират смъртта си всяка година, а авариите, предизвикани от неспазване на мерките за сигурност или некомпетентност,  не са рядкост.

В Китай въгледобивът, който осигурява 70%  от енергията на страната и до голяма степен е основен двигател на производствената машина, е взел над 1900 жертви само през 2011-та.

Информация:

http://www.startribune.com/world/168236306.html?refer=y

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2008/10/27/571794_zavisimostta_ot_vuglishta_struva_na_kitai_250_mlrd/

Фотография: Агенция Франс Прес

http://www.globalpost.com/photo/5680921/china-mine-blast-kills-20