СЗО стартира нов план за превенция на пандемията, след като смъртните случаи от COVID спаднаха с 95%

0
163

В сряда Световната здравна организация (СЗО) обяви нова инициатива, която цели да подпомогне държавите да планират справянето с друга смъртоносна пандемия като COVID-19, тъй като последните данни показват огромен спад на смъртните случаи от COVID.

В ръководството се предвижда обединен подход за реагиране при появата на опасност като респираторен патоген, грип или редица коронавируси, които имат способността бързо да мутират.

Новата инициатива за готовност и устойчивост при нововъзникващи заплахи (PRET) включва механизми и подходи за колективни действия, установени по време на пандемията от COVID-19.

По време на редовния си седмичен брифинг в Женева ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус заяви, че следващата седмица организацията ще стартира четвъртия си стратегически план за готовност и реагиране (SPRP), изготвен от агенцията на ООН за здравеопазване, след като първият беше представен в началото на COVID-19 през февруари 2020 г.

Стотици милиони хора ще се нуждаят от грижи

Гебрейесус обяви, че СЗО е окуражена от трайния спад на регистрираните смъртни случаи от COVID-19, които са намалели с 95% от началото на тази година. Въпреки това в някои страни се наблюдава увеличение, предупреждава Тедрос, тъй като през последните четири седмици 14 000 души са загубили живота си от COVID. Той заяви, че в момента приблизително една на всеки 10 инфекции причинява така наречения „дълъг COVID“, което навежда на мисълта, че стотици милиони хора ще се нуждаят от по-дългосрочни грижи в бъдеще.

Вирусът е тук и ще остане

Ръководителят на СЗО добави още, че има надежда, че тази година ще можем да обявим края на извънредната ситуация в областта на общественото здраве. „Този вирус е тук, за да остане, и всички държави ще трябва да се научат да го управляват. Като за начало PRET ще се съсредоточи върху респираторните патогени като грип, коронавируси, pеспираторен синцитиален вирус (RSV) и други патогени.

Училища, религиозни храмове, общински сгради

Както COVID-19 доказа, пандемията не е само здравна криза. Тя засяга икономиката, образованието, търговията, туризма, системите за хранително снабдяване и др. Ето защо PRET ще ангажира възможно най-много сектори, включително структурите на гражданското общество, религиозните групи и младите хора.

 

Източник: UN News

Превод: Мария Стоянова