Защо екстремното време убива по-малко хора?

0
235
Volunteers in Bangladesh warn locals that Cyclone Mocha is on its way. Such measures have helped bring down death tolls from extreme weather events By Justin Rowlatt BBC News Climate editor

Екстремното време е причинило икономически щети за трилиони долари през последния половин век, но броят на човешките смъртни случаи е намалял драстично.

Икономическите разходи от наводнения, бури и горски пожари се ускориха от 1970 г. насам, според доклад на Световната метеорологична организация (СМО).

Но по-добрите системи за ранно предупреждение и управлението на бедствия в развиващите се страни означават, че по-малко хора умират.

Бедствията са причинили 22 608 смъртни случая между 2019 г. и 2021 г., което е по-малко от предишните години.

Цената на щетите от тези събития се е увеличила осем пъти от 70-те години на миналия век и сега възлиза на общо 4,3 трилиона долара (3,5 трилиона британски лири), показват новите данни от климатичния и метеорологичния орган на ООН.

По-ниските смъртни случаи нямат нищо общо с това, че подобни събития стават по-редки или тежки. Броят на свързаните с времето бедствия се е увеличил пет пъти през същия период, според СМО.

Развиващите се страни, в които са отбелязани подобрения в мерките за защита на човешкия живот, са дом на населението, което е най-уязвимо от подобни бедствия, казва СМО.

СМО съобщава за 11 778 бедствия между 1970 г. и 2021 г. в своя актуализиран Атлас на смъртността и икономическите загуби от времето, климата и екстремните води.

Девет от десет от двата милиона смъртни случая, причинени от тези бедствия, са в развиващите се страни.

„Най-уязвимите общности, за съжаление, понасят тежестта на свързаните с времето, климата и водата опасности“, каза генералният секретар на СМО проф. Петери Таалас.

Той използва примера с циклона Мока, тропическата буря, която удари части от Мианмар и Бангладеш миналата седмица. Циклонът причини широко разпространено разрушение, което засегна някои от най-бедните общности.

Съобщава се, че най-малко 800 000 души се нуждаят от спешна хранителна помощ и друга помощ, но броят на убитите към момента се оценява на по-малко от 200. В миналото подобна буря би причинила смъртта на десетки или дори стотици хиляди хора, каза г-н Таалас.

„Благодарение на ранните предупреждения и управлението на бедствия, тези катастрофални нива на смъртност вече са в миналото“, каза той. „Ранните предупреждения спасяват животи“.

Превод: Жанет Генова