Най-големият айсберг в света се придвижва отвъд водите на Антарктида

0
334
Сателитна снимка на най-големия айсберг в света, наречен А23а, който се вижда в Антарктида на 15 ноември 2023 г. Айсбергът се е откъснал и се носи покрай северния край на Антарктическия полуостров. Снимка: НАСА/ZUMA Press Wire/Shutterstock
Сателитна снимка на най-големия айсберг в света, наречен А23а, който се вижда в Антарктида на 15 ноември 2023 г. Айсбергът се е откъснал и се носи покрай северния край на Антарктическия полуостров. Снимка: НАСА/ZUMA Press Wire/Shutterstock

А23а се отделя от антарктическия леден шелф Филхнер през 1986 г., но се захваща за океанското дъно и в продължение на много години остава в море Уедъл. 

Според Британската антарктическа служба един от най-големите айсберги в света се носи отвъд водите на Антарктида, след като е бил застопорен повече от три десетилетия. Айсбергът, известен като А23а, се отделя от антарктическия леден шелф Филхнер през 1986 г. Но се е прикрепя към океанското дъно и в продължение на много години останава в море Уедъл.

Последните сателитни снимки разкриват, че айсбергът, тежащ близо един трилион метрични тона, сега се носи бързо покрай северния край на Антарктическия полуостров, спомогнат от силните ветрове и течения.Айсбергът е около три пъти по-голям от Ню Йорк и повече от два пъти по-голям от Голям Лондон, с размери около 4 000 кв. км (1 500 кв. мили).

Рядко се случва айсберг с такива размери да се движи, казва Оливър Марш, глациолог от Британската антарктическа служба, така че учените ще следят внимателно траекторията му. Когато набере скорост, гигантският айсберг вероятно ще се впусне в Антарктическото циркумполярно течение. Това ще го насочи към Южния океан по път, известен като „айсбергна алея“, където други подобни айсберги могат да бъдат открити да се поклащат в тъмните води. Не е ясно защо той се опитва да избяга точно сега.

„С течение на времето вероятно просто е изтънял леко и е придобил допълнителна плаваемост, която му е позволила да се издигне от океанското дъно и да бъде тласкан от океанските течения“, каза Марш. А23а е и сред най-старите айсберги в света.

Андрю Флеминг, експерт по дистанционно наблюдение от Британската антарктическа служба, заяви пред Би Би Си в петък, че айсбергът се е движил през последната година и сега изглежда набира скорост. „Попитах няколко колеги за това, чудейки се дали е възможно да има някаква промяна в температурата на водата в шелфа, която да го е предизвикала, но консенсусът е, че времето просто е дошло“, каза Флеминг пред Би Би Си. Флеминг каза, че за първи път е забелязал движението на айсберга през 2020 г. Британската антарктическа служба заяви, че той вече се е откъснал от земята и се движи по океанските течения към субантарктическата Южна Джорджия.

Възможно е A23a отново да се приземи на остров Южна Джорджия. Това би представлявало проблем за дивата природа на Антарктида. Милиони тюлени, пингвини и морски птици се размножават на острова и търсят храна в околните води. Бегемотът A23a може да прекъсне този достъп.

През 2020 г. друг гигантски айсберг, А68, предизвика опасения, че ще се сблъска с Южна Джорджия, ще смаже морските обитатели на морското дъно и ще прекъсне достъпа до храна. Такава катастрофа в крайна сметка беше предотвратена, когато айсбергът се разпадна на по-малки парчета – възможен край и за А23а. Но „айсберг от такъв мащаб има потенциала да оцелее доста дълго време в Южния океан, въпреки че той е много по-топъл, и може да си проправи път далеч на север към Южна Африка, където да наруши корабоплавателна дейност“, каза Марш.

Превод: Албена Томанова 

Източник