Доклад: световният стремеж към природен газ застрашава целите в областта на климата

0
203
REUTERS/Fabrizio Bensch | Строеж на бъдещ немски терминал за добив на втечнен природен газ в насред руската инвазия в Украйна в Лубмин, Германия, 19 септември 2022 г.

Държавите, които се борят за по-големи доставки на природен газ, които да заменят доставките от Русия, рискуват да произведат многогодишен обем емисии, които могат да осуетят целите в областта на климата, посочи изследователското сътрудничество Climate Action Tracker в четвъртък.

Тази година усилията за предотвратяване на катастрофалните изменения на климата се сблъскаха с глобалната енергийна криза с дефицит на газ и нарастващите цени за гориво след като Русия прекъсна доставките на газ в Европа след нахлуването си в Украйна на 24 февруари.

„Наблюдаваме сериозен тласък за разширено производство на втечнен природен газ и за капацитет за внос по целия свят – в Европа, Африка, Северна Америка, Азия и Австралия – което може да накара глобалните емисии да надхвърлят опасни нива“ – каза Бил Хеър, главен изпълнителен директор на изследователски институт Climate Analytics, който заедно с NewClimate Institute формира Climate Action Tracker (CAT).

Планираните проекти могат да причинят отделяне на 10% от оставащия световен въглероден бюджет – кумулативното количество емисии, което е допустимо за запазване на ефекта на глобалното затопляне под 1,5C, каза CAT. Проектите включват откриване на нови сондажи в Канада и терминали с определен капацитет за внос на втечнен природен газ в Германия и Виетнам.

Cъгласно Парижкото споразумение от 2015 г. за изменението на климата държавите се споразумяха да се опитат да спрат парниковите газове, които нагряват планетата до повече от 1,5C над прединдустриалните нива.

Учените казаха, че затоплянето над 1,5C ще отприщи климатични въздействия, които са много по-сериозни от смъртоносните горски пожари, наводнения и покачване на моретата, които вече се случват днес. В момента светът е с 1,2C по-горещ от прединдустриалните нива.

До октомври вносът на газ от Русия се срина до 7,5% от общия внос на газ в Европа в сравнение с 40% през последните години.

Устремът да се заменят тези поставки подкрепи плановете за разширяване на инфраструктурата за изкопаеми горива, макар че Европейският Съюз предложи по-високи цели за възобновяема енергия, за да се опита в голяма степен да замени руското гориво с чиста енергия.

Международната агенция по енергетика заяви, че не трябва да се откриват никакви нефтеви и газови находища, за да може светът да постигне целта да запази затоплянето под 1,5C.

CAT също установи, че целите на държавите да намалят емисиите през това десетилетие може да насочи света към 2,4C затопляне срещу 1,8C в най-добрия случай, в който държавите да спазят всичките си заявени обещания, включително и целите за 2050 г., които изискват по-строга политика в областта на климата и повече инвестиции в преминаването към зелена енергия.

Превод: Виола Родионова

Източник: Reuters