Знаковото посещение на Си Дзинпин в Близкия изток тревожи Вашингтон

0
520

Знаковото посещение на китайския президент Си Дзинпин в столицата на Саудитска арабия, Рияд, бележи нова ера в стратегическите отношения между двете държави. По същото време се проведоха и среща на върха между Китай и някои от арабските държави и среща на върха между Китай и Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ).

В четвъртък, 8 декември, президентът на Китай Си Дзинпин и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман подписаха всеобхватно споразумение за стратегическо партньорство. На срещата бяха подписани 34 сделки за инвестиции и сътрудничество.

На официалната среща присъстваха също и лидерите на други арабски държави: президентите на Египет, Тунис и Палестина, външните министри на Кувейт и Бахрейн, както и фактическият лидер на Судан.

Посещението на Си в региона е от стратегическо значение за засилване на арабско-китайските отношения и задълбочаване на икономическия обмен и сътрудничеството между двата региона.

Топло посрещане

Китайският президент беше посрещнат много топло и церемониално, с червен килим, въздушно шоу и фоновото звучене на саудитския и китайски химн. Той беше ескортиран до кралския дворец от членове на кралската гвардия, яздещи арабски коне, и беше сърдечно поздравен от арабския принц Мохамед бин Саламан.

Това посрещане обаче е в ярък контраст със сдържаното посрещане на американския президент Джо Байдън през юли тази година, който получи единствено „чукване с юмруци“. Американско-арабските връзки са обтегнати напоследък заради саудитската енергийна политика и убийството на Джамал Хашоги през 2018 г.

Какво беше договорено на срещата?

Китай, най-големият консуматор на енергия в света, е един от основните търговски партньори на страните от Персийския залив и най-големият вносител на петрол от Саудитска Арабия. През 2021 г. търговията между двете държави достига приблизително 87 млрд. долара, като 95% от нея се състои от петрол, пластмаси и други химически продукти.

Връзките между двете държави се засилват, тъй като регионът се стреми към икономическа диверсификация с различни партньори, което поражда опасения в САЩ за засилващото се китайско влияние в Персийския залив.

Компании от Китай и Саудитска Арабия подписаха 34 споразумения за сътрудничество и инвестиции в няколко приоритетни сфери:

  • зелена енергия;
  • облачни изчисления и информационни технологии;
  • транспорт и логистика;
  • медицинско оборудване;
  • строителство на жилища и други.

Общата стойност на споразуменията възлиза на 30 милиарда долара, съобщава „Ройтерс“.

„Хуауей“ завзема Близкия Изток

На официалната среща кралството сключи сделка с технологичната корпорация Хуауей, която включва инвестиции в сферата на изчисленията в облак, центрове с данни и строеж на високотехнологични комплекси в много арабски градове.

Въпреки че Хуауей участва в изграждането на 5G мрежи в региона на Персийския залив от години наред, на срещата между лидерите беше договорено технологичният гигант да продължи и дори увеличи инвестициите си в Близкия Изток.

Това обаче силно тревожи американски служители на сигурността, които смятат, че изграждането на безжични мрежи от пето поколение (5G) в региона от китайски брандове като Хуауей може да доведе до изтичане на важна и чувствителна информация право в ръцете на китайските лидери.

Инициативата „Един пояс, един път“ и „Визия 2030“

Инициативата „Един пояс, един път“ и проектът „Визия 2030“ на Саудитска Арабия наподобяват една друга и взаимно се допълват.

„Един пояс, един път“ е инициатива на Си Дзинпин, приета от правителството на Китай през 2013 г. Стратегическата й цел е да подобри и развие инфраструктурата в 70 държави чрез китайски инвестиции, като същевременно се насърчи търговията между тях. От друга страна, саудитският проект „Визия 2030“, започнал през 2016 г. от принц Мохамед бин Саламан, има за цел да диверсифицира икономиката на страната, като развие различни сфери на икономиката й вместо да разчита единствено на търговията с петрол.

Укрепването на китайско-саудитските отношения е предизвикано от това сближаване на двете икономически програми. За да продължат сътрудничеството си по инициативата „Един пояс, един път“, по време на посещението на президента Си Дзинпин в Рияд през януари 2016 г. двете страни подписаха Меморандум за разбирателство. С това споразумение двустранните отношения между Китай и Саудитска Арабия се превърнаха във всеобхватно стратегическо партньорство, което продължава и до днес.

Една от най-важните сделки, която беше договорена по време на посещението на Си в рамките на инициативите е тази между Сауди Арамко (саудитско държавно предприятие за добив на нефт и природен газ) и Синопек (китайско петролно и газово предприятие). Компаниите ще работят съвместно за оценяване на нови възможности за рафиниране на петрол и нефтохимията, както и услуги, свързани с петролни залежи. Една от основните области, в които компаниите ще работят съвместно е технологията за улавяне и съхраняване на въглерода и превръщането му във водород.

Подкрепа за китайската валута

На срещата между лидерите на двете държави беше обсъдено и предложение с по-големи геополитически последици. Водеха се преговори някои от продажбите на петрол от кралството да се извършват в китайската валута, юан, а не както досега в щатски долари.

Подобно решение може да разшири влиянието на китайската валута на световно ниво и да укрепи мястото й на световния валутен пазар.

„Нефтодоларовата система“ помогна на долар да се запази като най-стабилната световна валута и платежно средство за търговията с петрол досега. Въпреки това, Рияд и Пекин не потвърдиха окончателното си решение.

Вашингтон не е щастлив

Как засилването на отношенията между Китай и страните от Персийския залив ще повлияе на световната икономика и по-специално на американско-саудитските отношения?

Вашингтон е силно притеснен от разширяващото се влияние на Пекин над региона на Персийския залив. Както знаем Саудитска Арабия е дългогодишен икономически партньор на САЩ, най-вече в сферата на търговията с петрол. Кралството разчита на Вашингтон по един много важен за тях въпрос, а именно сигурността им в един регион, раздиран от постоянни военни конфликти.

Вероятно е, че Китай не може да замени САЩ по този въпрос. Саудитският принц Мохамед бин Саламан обаче твърди, че страната се стреми единствено да „разнообрази“ икономическите си партньори.

Страната отхвърля идеите за поляризация и „взимане на страна“ в тази така наречена „Студена война 2.0.“, тъй като ги смята за безполезни.

На пресконференция в петък министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Файсал бин Фархан Ал Сауд подчерта, че кралството е „фокусирано върху сътрудничеството с всички страни“.

 

Посещението на Си Дзинпин в региона на Персийския залив ще доведе до създаване на нови икономически и търговски връзки и разместване на икономическите сили в световен план. Азиатският гигант и петролното кралство поставиха една нова ера в отношенията си и това може да е основа за създаването на един нов световен икономически ред.

Автор: Таня Станкова

Източници