Йеменската здравна система е „все по-близо до колапс“, предупреждава СЗО

0
300
© UNICEF/UN0679318/Hayyan The head of immunization at Dar Sa’ad Medical Compound in Aden goes to the streets to ensure children are vaccinated.

Уязвимата здравна система на Йемен е „силно претоварена“, каза водещият служител на Световната здравна организация (СЗО) за спешни операции в страната и спешно е необходимо повече международно финансиране, за да се спре по-нататъшното й влошаване.

Лекарят от СЗО предупреди, че Йемен ще се превърне в забравена хуманитарна криза.

Нарастват надеждите за край на интензивните боеве между подкрепяна от Саудитска Арабия коалиция, стояща заедно с правителствените сили, и бунтовниците хути и техните съюзници, които от 2015 г. доведоха до почти пълен срив на икономиката с десетки хиляди убити и 21,6 милиона, нуждаещи се от хуманитарна помощ и защита тази година, според ООН.

Деветте години на конфликт оставиха две трети от 31,5-милионното население на Йемен в остра нужда от хуманитарни услуги и услуги за защита, а близо 13 милиона души се нуждаят от спешна хуманитарна здравна помощ, предупреди Световната здравна организация.

„Неотдавнашните политически разговори събудиха нови надежди, че най-накрая може да бъде постигнат траен мир в Йемен“, каза на пресконференция на ООН д-р Анет Хайнзелман, която оглавява Екипа за спешни случаи на здравеопазване в Йемен на СЗО.

„Въпреки това крехката здравна система на страната е силно претоварена и е по-близо до колапс, докато международното донорско финансиране е недостатъчно, за да предотврати по-нататъшното влошаване на пропадащите здравни услуги в страната“, предупреди тя.

Миналата година правителството на Йемен и хутите подписаха споразумение с посредничеството на ООН за освобождаване на 2000 затворници, но освобождаването им беше прекъснато поради взаимни обвинения в нарушаване на споразумението.

Остро недохранване на децата

Хайнзелман каза, че 540 000 йеменски деца под 5 години страдат от тежко остро недохранване с непосредствен риск от смърт.

В допълнение, около 46% от здравните заведения в цялата страна функционират само частично или напълно не функционират поради недостиг на персонал, средства, електричество или лекарства.

Към 1 април Йеменският здравен клъстер – съставен от 46 ООН и неправителствени организации – е получил само 62 милиона долара – или 16% – от 392 милиона долара, необходими за достигане до 12,9 милиона най-уязвими хора със спешна и животоспасяваща помощ здравна помощ.

Огнища на болести – особено на морбили, дифтерия, денга, холера и полиомиелит – ускоряват задълбочаващата се здравна криза в Йемен“, каза лекарят от ООН.

Д-р Хейнзелман съобщава за успеха на СЗО да поддържа интегриран отговор на здравната криза в Йемен в десет приоритетни области:

  • Координиране на националния здравен клъстер.
  • Поддържане на функциониране на центровете за терапевтично хранене (TFCs).
  • Засилване на наблюдението на заболяванията.
  • Реагиране на всички огнища на инфекциозни заболявания.
  • Поддържане на здравни заведения и услуги.
  • Контрол на пренасяните от вектори, водите и пренебрегваните тропически болести.
  • Борба с хронични заболявания, включително диабет, бъбречни заболявания и рак.
  • Поддържане на водоснабдяване, канализация и хигиенни услуги в здравните заведения за укрепване на мерките за превенция и контрол на инфекциите.
  • Подпомагане и подобряване на здравните грижи за майките и новородените.
  • Посрещане на пренебрегвани нужди от психично здраве.

Липса на средства

СЗО няма „почти никакви налични средства, за да се подготви за годишния сезон на наводненията в Йемен, който започва сега и ще доведе до предвидимо голямо нарастване на епидемиите от болести, пренасяни от вектори и вода“.

Масови премествания

„Масовите разселвания, претоварените здравни заведения, прекъсванията на водоснабдяването и канализационните мрежи и ниското имунизационно покритие задействат и разпространяват тези епидемии от болести.“

 През първото тримесечие на 2023 г. са докладвани повече от 13 000 нови случая на морбили, 8 777 случая на треска от денга и 2 080 предполагаеми случая на холера. Но Хайнзелман предупреди, че действителните числа вероятно са много по-високи поради пропуски в наблюдението.

СЗО също така осигури животоспасяващи грижи за 60 200 йеменски деца, страдащи от тежко остро недохранване с медицински усложнения.

От 2020 г. насам СЗО, УНИЦЕФ и Глобалният алианс за ваксини и имунизация са прилагали средно по 25 милиона дози предварително квалифицирани от СЗО ваксини годишно.

Въпреки това СЗО и други агенции на ООН в Йемен станаха мишена на широко разпространени базирани на страх кампании за дезинформация по радиото, телевизията и социалните медии, предназначени да подкопаят доверието на общността в усилията за ваксиниране.

„Международната общност трябва да увеличи финансовата си подкрепа за Йемен, за да предотврати неописуемото човешко страдание и смърт през следващите месеци.“

Йемен е обхванат от насилие и нестабилност от 2014 г., когато присъединените към Иран бунтовници хуси превзеха голяма част от страната, включително столицата Сана.​​​​​​​

Превод: Жанет Генова