ЮНЕСКО осъди разрушаването на древния град Хатра в Ирак

0
1375
03-09-2015Hatra_Iraq
Снимка: UNESCO/Véronique Dauge

„Унищожаването на Хатра бележи повратна точка в ужасяващата стратегията на културно прочистване, което е на ход в Ирак“, заяви Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО, в изявление, разпространено съвместно с Генералния директор на Ислямската организация за образование, наука и култура (ISESCO), Абдулазиз Осман Алтвайжри, по повод разрушенията на град Хатра, Ирак от 07.03.

„С тoзи последен акт на варварство срещу Хатра, Даеш [ISIL] показва своето презрение срещу историята и наследството на арабски хора, които са били признати за обект на световното културно и природно наследство“, се казва в изявлението.

Хатра, голям укрепен град под влияние на Партското царство, устоява на нашествията от римляните през 116 г. и 198 г., благодарение на своите високи, дебели стени, подсилени с кули. Останките на града, особено в храмовете, където елинистическата и римската архитектурна комбинация с източни, свидетелства за величието на своята цивилизация.

В изявлението се казва, че тази най-нова директна атака срещу историята на ислямските арабски градове, потвърждава ролята на унищожаването на наследство, в пропагандата на екстремисти групи.

В изявлението също така се обръща внимание на културния дан, платен по време на конфликта, като отбелязва, че в допълнение към трагичната загуба на човешки живот и на хуманитарната криза, преследването на културни и религиозни общности, както и насочването към културното наследство за умишлено унищожаване, са били практикувани, с цел изтриване историята на страната и по този начин се подкопава мирното и съвместно съществуване на различните общности.

„ЮНЕСКО и ИСЕСКО са напълно мобилизирани, за да отговорят на тази извънредна ситуация и да имат готовност, за да окажат помощ на иракските власти по всеки възможен начин“, заявиха г-жа Бокова и г-н Алтвайжри.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова