ЮНЕСКО осъди убийството на блогър от Бангладеш

0
895
rsz_587510irina_bokova
UN Photo/Devra Berkowitz

Ръководителят на Агенцията на ООН със задача да защитава свободата на словото, осъди убийството на Вашикюр Рахман Бабу, блогър от Бангладеш, и повтори призива си към местните власти да защитават свободата на изразяване и обществения дебат в страната в Южна Азия.

„Важно е властите на Бангладеш да намерят и да преследват отговорните за тази атака“, заяви Ирина Бокова, Генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).

„Свободата на изразяване и свободният дебат не може да се развиват в атмосфера на страх и автоцензура.“

Според ЮНЕСКО, трима мъже нападнали Рахман на 30 март, когато той напускал дома си в столицата на Бангладеш, Дака, за да отиде на работа. Рахман се подвизавал под псевдонима Кутшит Хашер Чхана или „Грозното патенце“.

В доклад, издаден през март 2014 г., ЮНЕСКО подчерта нарастващата тенденция на убийства на медийни работници по света. Фокусирайки се върху най-новите предизвикателства пред развитието на медиите и свободата на словото, докладът, наречен „Световни тенденции в свободата на изразяване и развитие на медиите“, отбеляза, че повече от 430 журналисти са били убити в периода 2007-2012 г.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова