ЮНЕСКО изразява възмущение от атаката над френския вестник

0
896
UN Photo/Devra Berkowitz

 

UN Photo/Devra Berkowitz
UN Photo/Devra Berkowitz

Генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова, заяви, че е ужасена от днешната атака срещу офиса на френски сатиричен вестник Charlie Hebdo.

„Тази атака е атака срещу медиите и срещу свободата на словото,“ заяви Ирина Бокова, ръководител на агенцията на ООН, с мандат да защитава свободата на изразяване и свободата на пресата, в изявление за медиите. „Мислите ми са със семействата на жертвите, както и с тези, които са били ранени.“

Според съобщения в медиите, маскирани въоръжени лица, са открили огън с автомати, в офиса на Charlie Hebdo, в центъра на Париж. При атаката са убити четирима карикатуристи и редактора на изданието. Неидентифицираните въоръжени лица са избягали от местопрестъплението, при престрелка с полицията по улиците, като убили двама полицаи.

Ирина Бокова заяви, че инцидентът е повече от „лична трагедия“ и че дава мотивация за съвместна работа, за да бъдат изправени извършителите пред съда.

„От ЮНЕСКО, сме по-решителни от всякога, за да защитим свободната и независима преса,“ заяви Ирина Бокова. „Международната общност ме може да позволи на екстремистите да сеят терор и да спират свободния поток на мнения и идеи.“

Върховният комисар на ООН за правата на човека, Зейд Ра‘ад Ал Хюсейн, също се изказа против, както я нарече той „ужасяваща и безмилостна атака“, и призова всеки, който има информация, която може да послужи за откриването на всеки, свързан с планирането или с извършителите на атаката, незабавно да я предостави на вниманието на френските власти, преди да загинат и други.

„Свободата на изразяване и мнение са в основата на всяко демократично общество. На тези, които се опитват да разделят общности, въз основа на религия, етнос или каквато и да било друга причина, не бива да се позволява да успяват,“ заяви той, като подчерта значението на арестуването и наказването на отговорните, като се въздържа от вменяването на вина, на която и да било по-голяма група.

 

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова