Южноафриканските полицаи бяха арестувани, за да отговорят на обвинения в убийство

0
1143

Осем южноафрикански полицаи са били арестувани по подозрение в убийство след плъзгане и завързване на човек на гърба на полицейски камион на натоварена йоханесбургска улица в инцидент, разпространeн по света, заяви този петък  (1 март) представител на правителството. Записаната на видео случка от таксиметров шофьор от Мозамбик е ново петно върху репутацията на полицията в Южна Африка, където повече от 1200 души годишно умират в полицейски арести.

„Те ще отговорят на обвинение в убийство, когато се явят в съда в понеделник“ заяви Моисей Дламини, говорител на независимата разследваща полицията дирекция (IPID). Мидо Масия, 27-годишен, е бил намерен мъртъв в ареста с установени травми на главата и вътрешни кръвоизливи, според първоначалния доклад на патолога, публикуван и в сайта на IPID. Видео на инцидента във вторник показва, Масия в бой с полицията, която го укротява. Той е задържан и вързан на гърба на пикап, преди превозното средство да потегли пред десетки свидетели в източен Йоханесбург в областта на Давейтон.

„Бихме искали да уверим страната и света, че това, което е във видеото не е начинът, по който се държи служба „Полиция“ в една демократична Южна Африка“ заяви комисар Риа Фийега на пресконференция. Преди арестите, тя каза, че осемте полицаи са спрени от изпълнение на задълженията, а командирът на станцията е освободен от служба.

Президент Джейкъб Зума и политици от опозицията осъдиха инцидента, който бе излъчен в национален мащаб в четвъртък. „От видяното инцидентът е ужасяващ, тревожен и неприемлив. Никое човешко същество не трябва да бъде третирано по този начин“, каза Зума. Полицията заяви пред медиите, че са задържали Масия след като паркирал неправилно, създал задръстване, а след това оказал съпротива при ареста. Инцидентът е последният от серия от скандали ударилr полицията в Южна Африка, вече преследвана от репутацията си на брутална, корумпирана и некомпетентна.

Линк за повече информация:

http://www.reuters.com/article/2013/03/01/us-safrica-police-idUSBRE9200BW20130301