Западна Африка пред продоволствена криза, заради Ебола

0
970
11-11-2014Farming_Liberia
Снимка: FAO Liberia

Вирусът на Ебола продължава да взима своите жертви в Западна Африка, като смъртните случаи станаха над 4000. Ако разпространението на вируса, продължи със същото темпо, то регионът ще бъде изправен пред сериозна продоволствена криза. Това заяви вчера специален пратеник на ООН.

„Докато страните, най-силно засегнати от Ебола, се борят да ограничат опустошителния вирус, сега насреща им се изправя друго, по-голямо предизвикателство. Експерти предвиждат, че над един милион души в региона, се нуждаят от хранителни помощи, тъй като недостигът нараства,“ заяви г-жа Хилал Елвер в изявление.

Селското стопанство, основна икономическа дейност в Западна Африка, от която зависят над две трети от населението, получи сериозно сътресение, след избухването на епидемията, по-рано тази година.

Затварянето на граници и морски пътища, намаляването на регионалната търговия, както и спадът в чуждестранните инвестиции, поставиха страните от региона, в несигурна ситуация относно продоволствената сигурност, а земеделските производители – в пълен безпорядък.

„Земеделските производители от Западна Африка са силно афектирани от кризата. Те се страхуват и затова много хора, са напуснали фермите си, което пък води до сериозни смущения в производството на храна и съответно, повишаване цените на храните,“ отбеляза г-жа Елвер.

„В случаите, когато правителствата, са наложили карантина на общности, достъпът до храна, трябва да се осигурява много стриктно,“ призова експертът по правата на човека.

Специалният пратеник призова международната общност да направи всичко по силите си, за да гарантира, че вече съществуващият недостиг на храна в тези страни, е смекчен, като добави, че трябва да се вземат незабавни мерки, за да се гарантира продоволствената сигурност на пострадалите общности.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова