Защо някои присъди са толкова дълги?

0
1431

Three Strikes Criminal Defense Lawyers 888-280-6839

Похитителят и изнасилвач Ариел Кастро беше осъден до живот, без право на помилване плюс 1000 години.

Какъв е смисълът в удължаване на срока на присъдата дори след смъртта на дадено лице, пита Том Гейгън.

Пръсъдата не се касае само до поределяне престоя на дадено лице „зад решетките“, тя съдържа в себе си и символични, театрални функиции, твърди Франклин Цимринг, професор по право в Калифорнийския университет, който е писал обширно за възпиращите механизми.

„Осъждайки Бърни Мадов (на 150 години за измама), това, което съдията иска да му каже е „ти си много лош човек“. И за тази цел броят на годините би могъл да бъде безкрайно еластична величина“.

Каква роля играе символичното денонсиране зависи от много неща, като медийнто отразяване и характера на престъплението, но противопоставянето между тези две коренно различни функции- символично и практически е характеристика на съвременните системи за наказателно правосъдие, казва още той, и не само в САЩ. Имаше един известен случай в Испания, където измамник получи 2 000-годишна присъда.

„Parole“, означава, че пръсъдата може да бъде коригирана на по-късен етап, но тази възможност е била елиминирана за доживотните присъди в много части на страната.

Измама срещу едно лице може да включва множество престъпления като неверни твърдения, телефонни измами и кражби, така последователните присъди за всяко обвинение може бързо да се натрупат. Същото се отнася и за интернет престъпленията, като детска порнография, защото всяка снимка може да се счита поотделно. Дребните прегрешения са по-вероятни да доведат до едновременни присъди.

За жертвите на престъпления и техните близки няма нищо проблемно в безкрайно дългите присъди. Действително, присъда, която се увеличава с всяко виновно обвинение е начин  да се докаже, че всяка жертва е от значение.

Някой дълги присъди са алтернатива на смъртното наказание. Дъдли Кайзер излежава две доживотни присъди плюс десет хиляди години за тройно убийство, което е извършил през 1970. След 4годишна смъртна присъда, той бе пратен на втори процес, тъй като смъртното наказание в щата Алабама, е било считано за противоконституционно.

Томи Смит е бил помощник областен прокурор на  Тускалуса Каунти, когато той убеждава съдията да наложи дългата присъда, като алтернатива. “ Съдебните заседатели изпратиха, по този начин, послание. Те не го искат на свобода“, казва той.

Кайзер е получил отказ за помилване 9 пъти.

 

Източник

Снимка