Защо трябва да се спре разпространението на военни дронове?

0
1264

Obama_2009-12-01_West_Point_speech_screenshot

Wikimedia Commons

Администрацията на Барак Обама трябва да намери стратегия за лимитиране на продажбите и употребата на военни дронове. До този извод стигнаха експертите от мозъчния тръст на Съвета за чуждестранни връзки (СЧВ) Майка Зенко и Сара Крепс, чиито доклад беше публикуван от Центъра за превантивно действие към СЧВ.

До момента само пет държави – САЩ, Великобритания, Израел, Китай и Иран – са създали собствени военни дронове. Индия съобщава, че скоро ще оборудва дроновете си с патрони за прецизна стрелба, надявайки се на масова продукция, с която да се атакуват предполагаеми терористи в граничните зони. Въпреки получения отказ да притежава американски дронове от Пакистан обявиха, че ще развият или самостоятелна програма, или с помощта на Китай, за да могат да действат срещу талибаните в племенните им райони. В доклада се споменават още Швейцария, Франция, Италия, Испания, Гърция и Швеция, които работят заедно върху Неурон – дрон, направил първия си демонстрационен полет през декември 2012 г. Турция има около 24 дрона в ескплоатация или развитие, 4 от които са идентифицирани като военни.

Зенко и Крепс посочват няколко причини, поради които военните дронове са единствени по рода си в качеството си да дестабилизират международните отношения и да задълбочават конфликти. Военните летателни апарати без пилоти свалят границата на отговорността, защото освен че предотвратяват риска от смъртни случаи, те дават възможност за по-чести нападения. Тъй като дроновете не се управляват от пилот, са намалени и шансовете за превенция на катастрофи. Не трябва да се подценява също, че държавите могат да атакуват управлявани от хора военни самолети, обърквайки ги с дронове, което увеличава вероятността за създаване на конфликт. Авторите добавят още, че евентуалното разпространение на военни дронове би повлияло и на смъртността, защото с тях могат да се доставят биологични и химични агенти.

Според двамата експерти от СЧВ американският президент и политическото му обкръжение са изправени пред две важни политически решения. От една страна трябва да се определят критериите и принципите, които да регулират износа на дронове. От друга страна е необходимо да се установят и правила за употребата им.

„Като основен потребител на дронове САЩ има уникалната възможност да решава кои държави да притежават подобни системи и да търси отговорност за тяхната експлоатация“ – смятат Зенко и Крепс. Водещи критерии за износа на военни дронове трябва да бъдат следните принципи – мирно разрешаване на всякакви погранични или крайбрежни конфликти, мирно разрешаване на местни политически спорове, защита на цивилното население от причинени от други видове оръжия вреди и защита на правата на човека.

Установяването на норми за употребата на военни дронове трябва да бъде съчетано с прозрачност от страна на САЩ, касаеща военните им операции.

Докладът на двамата експерти очертава следните съвети към администрацията на Обама:

  • на специалните служби да бъде възложена задачата за провеждане на публично проучване на настоящите и бъдещи тенденции, свързани с безпилотните военни технологии
  • държавата да финансира изследване, разкриващо кога безпилотните военновъздушни системи са били използвани за дестабилизиране на съответната обстановка и посочващо потенциалните мисии с дронове, които противоречат на американските интереси
  • административни служители да изслушват преди Сената и Камарата на представителите становища на Комитета за чуждестранни връзки към Сената, свързани с правилата за износ на военни и невоенни дронове
  • назначаване на външни експерти, които да наблюдават правителствените политики върху решения за нападения и тяхната прозрачност, както и върху разпространението на военни дронове

 

Източник: CFR

Изготвил: Даниел Янев