Здравни служители докладват за случаи на холера в Куба

0
942

Cholera disinfectant

Във вторник кубинските власти споделиха, че инфекциозната и понякога смъртоносна болест холера е регистрирана в Хавана, след като по-рано през август 2012 г., бяха заличени последните подобни случаи.

В изявление на кубинското Министерство на здравеопазването се казва, че досега има 51 нови потвърдени случаи. В изявлението не се казва, дали някой е починал от инфекциозната болест, поразяваща тънките черва и причиняваща тежка диария и повръщане при заразените. В изявление дадено от Министерството се казва, че последната епидемия най-вероятно е причинена от храна, продавана в магазин, който не е спазвал подходящите санитарни изисквания.

Жителите в някои от кварталите, където се разрази болестта споделиха пред CNN, че хранителните щандове са били затворени и на всички пазаруващи е било дезинфекцирано облеклото и обувките.

Холерата, според Световната здравна организация, все още заразява между 3 и 5 млн. души всяка година, при което загиват между 100 000 и 120 хиляди. Въпреки това до 2012 г., в Куба не бе регистриран случай на холера през последните 100 години. Все още не е ясно как болестта „се е завърнала“ в страната.

Източник на новината:

Източник на снимката: