Земетресение с магнитуд 6,8 разтърси северната част на Чили

0
1224

Chile_earthquake_

Земетресение с магнитуд 6,8 разтърси жилищни сгради и офиси, повали хранителни стоки от рафтове в супермаркети и счупи прозорците на много сгради тази сряда в Северно-централно Чили. Хората са бягали панически от домовете си. Няма опасност от цунами.

50-годишна жена в град Копиапо е починала от сърдечен удар, каза губернатора на провинция Атакама  Рафаел Прохенс. Властите заявиха, че щетите са в ограничена територия, а възможността за цунами – минимална.

Геоложката служба на САЩ първоначално съобщи, че земетресението е било с магнитуд 6.7, но по-късно промениха стойността. Земетресението бе регистрирано в 20:15 ч по Гринуич на 44 км северно от град Вайенар, Чили.

Земетресението разтърси и столицата Сантяго, причинявайки разлюляване на офис сгради, но най-силно е усетено в северните части на страната, където държавната чилийска телевизия показа снимки на разпилени хранителни стоки в супермаркети и счупени прозорци в няколко жилища във Вайенар и близките градове. Свидетелите описват хора, които са бягали панически от сградите на улиците.

Кмета на Вайенар Кристиан Тапия сподели, че телефонните линии са били претоварени, а електричеството временно преустановено. „Първият половин час беше наистина много затруднена ситуацията. Все още имаме проблеми с телекомуникациите,“ сподели Тапия пред държавната телевизия. „Започваме да правим оценка на разрушенията по домовете, за да разберем дали все още са безопасни за обитаване.“

От чилийската служба за спешни ситуации (ONEMI) заявиха, че няма пострадали или данни за сериозни материални щети, инфраструктурата също изглежда с минимални разрушения. Океанографската служба не взима под внимание възможност за цунами.

През 2010 г. бе регистрирано последното опустошително земетресение с магнитуд 8.8, което предизвика и цунами. Тогава загинаха 551 души,  а 220 хиляди домове бяха унищожени. Бедствието струваше на Чили 30 млрд. $ или 18% от годишния БВП.

Чили е една от най-земетръсните зони в света. В непосредствена близост до дългото крайбрежие на страната, тектонска плоча Наска се подпъхва под континента, което предизвиква издигането и формирането на релефа в  Андите (б.р. зона на субдукция). Земетресението През 2010 г. трусът бе толкова силен, че промени времето, скъсявайки деня на планетата, заради промяна във въртенето на Земята. Най-силното земетресение, регистрирано някога в Чили е било през 1960 г. с магнитуд 9,5 . При него загинаха повече от 5000 души.

източник:

изображение: