Жена астронавт от Саудитска Арабия участва в частна космическа мисия

Раяна Барнауи е изследовател в сферата на биомедицината и първата арабска жена астронавт.

0
23
SpaceX изпраща саудитски астронавти до Международната космическа станция, източник: Al Jazeera

На 21.05.2023 г. (неделя) Раяна излетя от Флорида, САЩ с Али Ал-Карни, саудитски астронавт, и с екипаж, състоящ се американските астронавти Пеги Уитсън и Джон Шофнър. Уитсън е бивш главен астронавт на НАСА и ръководител на мисията, а Шофнър ще бъде пилот.

Мисията “Аксиом 2” стартира в 17:40 часа местно време (21:40 часа по Гринуич) на борда на ракета Falcon 9 (произведена и изстреляна от американската аерокосмическа компания SpaceX) от космическия център Кенеди в Кейп Канаверал, Флорида.

Мисията

Четиримата астронавти са използвали космическия кораб “Дракон“ на SpaceX и са достигнали до Международната космическа станция на 22.05 около 13:40 часа по Гринуич. Те ще прекарат 10 дни в орбиталната лаборатория. По време на този престой Раяна Барнауи ще проведе изследвания със стволови клетки и такива, свързани с рак на гърдата. Те са част от изследванията, които тя е провела през последните 9 години като изследователски лабораторен техник в Програмата за реинженеринг на стволови клетки и тъкани на специализираната болница и изследователски център King Faisal в Рияд.

По данни на BBC екипажът ще проведе повече от 20 технологични експеримента, фокусирани върху “човешки изследвания, клетъчна наука и засяване на облаци в среда на микрогравитация”.

Участниците

Саудитска Арабия участва със свои астронавти в мисията, за да разшири обхвата на образованието на космическата наука в монархията.

Да бъда първата жена астронавт от Саудитска Арабия и да представя монархията е голямо удоволствие и чест“ заяви Барнауи на пресконференция четири дни преди полета.

Тя добави, че очаква с нетърпение да сподели своя опит със саудитските млади хора:

Да можеш да видиш лицата им, когато те видят като астронавт от тяхната националност, е вълнуващо”.

Али Ал-Карни, който е вторият астронавт от кралството в Персийския залив, стигнал до Космоса, сподели, че винаги е имал страст към изследването на непознатото и се е възхищавал на небето и звездите.

Във видео, заснето минути преди изстрелването на ракетата, Раяна направи обръщение с думите:

„ Бъдещето е много светло! Бих искала да имате големи мечти, да вярвате в себе си и да имате вяра в човечеството.

Саудитска Арабия и Космоса

Мисията е част от Визия 2030 на Саудитска Арабия- програма за държавни реформи.

През 2018 г. кралството създаде Саудитска космическа комисия, а през 2022 г. стартира програма за изпращане на астронавти в космоса.

Космическата история на кралството датира от 1985 г., когато принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, пилот от ВВС, участва в космическо пътуване, oрганизирано от САЩ.

През 2019 г. астронавтът Хазаа Ал-Мансури  от ОАЕ стана първият арабски астронавт, достигнал до Международната космическа станция.