Жена стана командир на мироопазваща мисия на ООН

0
996
10364418_4102373253288_206194294_n
UN Photo/Mark Garten

Генерал-майор Кристин Лунд, Норвегия, става първата жена, която някога е служила като командващ силите на мироопазваща операция на ООН.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун назначи норвежката, която ще води мисията на ООН в Кипър, която тази година отбелязва своята 50-та годишнина.

Мисията е създадена от Съвета за сигурност на 4 март 1964 г. да допринесе за възстановяване на нормалните условия на острова след насилието и кръвопролитията между двете общности.

С над 34 години опит във военното командване на национално и международно ниво, генерал-майор, тя оглавява секцията за ветерани на норвежката отбрана.

През 2009 г., тя е първата жена офицер от армията, която е повишена в чин генерал-майор и е назначена за началник на генералния щаб на норвежката гвардия.

Лунд, 55, се присъединява към норвежката армия през 1979 г. и продължи първата си мисия в чужбина през 1986 г. като транспортен офицер с мироопазващата мисия на ООН в Ливан.

Нейният предишен опит с ООН включва служба във Временните сили на ООН в Ливан и Силите за защита на ООН.
Генерал-майор Лунд има богат опит в многонационални операции, включително Операция Пустинна буря през 1991 г., в първата война в Персийския залив, в Босна и Афганистан.

Лунд каза, че е горда за заемане на тази позиция в мироопазващата роля на ООН.

„Време е, и аз мисля, че е важно и други жени да видят, че е възможно дори в системата на ООН да се изкачиш във военната йерархия и да се превърнеш в командир на силите.“ каза тя.

Генерал-майор Лунд заменя напускащия командващия силите, генерал-майор Чао Лю от Китай на 13 август.

Източници: UN, Telegraph, Indian Times

Изготвил: Грета Ганчева