Жени са подложени на принудително стерилизиране в Кения

0
1017
Снимка: Tami Hultman/allAfrica Майка и дъщеря в ХИВ клиника

Над 40 ХИВ-позитивни жени в Кения са били стерилизирани против волята си. Потърпевшите заявяват, че ще потърсят справедливост и евентуална компенсация в съда.

Председателят на Националната комисия за равенството между половете Уинфред Личума, който застава зад каузата на жените, определя случилото се като “ брутално нарушаване на човешките права и като действие срещу елементарната медицинска етика“.

Според доклада повечето принудителни стерилизации са били извършени в държавни болници. Жените твърдят, че не са знаели какво подписват, защото са били в тежки родилни мъки по това време. Голяма част от тях са и неграмотни. След случилото се те се страхуват, че ще им се наложи да живеят отритнати от обществото и в самота.

източник: http://allafrica.com/stories/201208240201.html

Previous articleGreen-Go Contest: конкурсът на късометражните зелени идеи
Next articleПоколение-бумеранг
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.