Журналистика след „Charlie Hebdo”- ЮНЕСКО отбеляза ден за размисъл

0
896

Journalism_UNESCO-enСлед нападението, миналата седмица, срещу френския сатиричен вестник “Charlie Hebdo”, Агенцията на ООН, с мандат да защитава свободата на изразяване, вчера (14.01.) бе домакин на ден за размисъл и проведе обширен дебат, относно свободата на пресата, в централата си, в Париж.

„Атаката срещу “Charlie Hebdo” е атака срещу свободата на словото,“ заяви Ирина Бокова, Генерален директор на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО), при откриването на дебата.

Участие в събитието взеха представители на френски и международни медии, страни-членки на ЮНЕСКО, различни лидери и студенти по журналистика. Програмата бе открита от Ирина Бокова и водещия френски карикатурист, Плантю.

Ирина Бокова изрази тревогата си от съзнателното нападение над журналисти.

„Цифрите са потресаващи. На всеки седем дни, един журналист бива убит, защото върши работата си. Девет от десет случаи остават безнаказани. Това е просто неприемливо,“ заяви Генералният директор на ЮНЕСКО.

„Като агенция на ООН, с мандат да защитава свободата на словото и свободата на печата, ЮНЕСКО всеки път се изправя, когато журналист бива убит и призоваваме за ефективно правосъдие,“ заяви Ирина Бокова.

Вчерашното събитие  включваше две кръгли маси с медийни компании за безопасността на журналистите, както и върху жизненоважната роля на медиите в насърчаване на обществения дебат и диалог.

Първата дискусия включваше няколко представители на медии, включително шведския журналист Магнус Фолкхед, редакторът на „Newsweek“ в ресор Близък изток Жанин ди Джовани, Джордж Малбърнаут ор френския ежедневник „Le Figaro”, Джон Ралсън Саул председател на ПЕН-клуб, Омар Белоуче, Ел Уатан и Ърнест Сагага, ръководител „Човешки права и безопасност“ към Международната федерация на журналистите.

Втората кръгла маса на тема „Междукултурен диалог и фрагментирани общества“ разгледа начини за постигане напредък, по отношение разнообразието и свободата на изразяване и как да се изгради взаимно разбирателство и толерантност в различните медии.

Участие в този диалог взе и президентът на Френския конституционен съвет Роберт Бадентер, главният равин на Франция Хаим Корса, водачът на Голямата джамия в Париж Далил Боубакер и мароканският автор Тахар Бен Желоун.

unesco_ch_01
Снимка: UN News Centre

В неделя, Ирина Бокова, заедно с други представители на ЮНЕСКО, участва в шествието за солидарност в Париж, което обедини 1.5 милиона души. В шествието се включиха и френския президент Франсоа Холанд, както и 40 други държавни лидери и правителствени ръководители. Стефан де Мистура, Специалният пратеник на Генералния секретар, Бан Ки-Мун, представляваше ООН в похода и се присъедини към осъдителното мнение на организацията за подобни терористични актове.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова