Зимните условия носят ново страдание за повече от 600 000 сирийски бежанци

0
568

50efe50a6

Агенцията на ОНН за бежанци съобщи в петък, че лошите зимни условия в Сирия и заобикалящия регион миналата седмица са донесли нови трудности за стотици хиляди бежанци и други принудително разселени хора.

Въпреки подготвката за зимата, която беше извършена през последните месеци, много бежанци, независимо дали са в лагери или извън тях, са изложени на студ и влага.

Бежанците разказват, че изоставят своята собственост, за да пренесат децата си през наводнената страна, за да достигнат Йордания.

В лагера за бежанци Заатри ( Za’atri ) имаше наводнение през средата на седмицата. Това е една от най – лошите зими за Йордания за последните 20 години. Говорителят на ВКБООН съобщи, че всички здравни съоръжения в лагера  са в изправност.Засегнати сирийци са преместени в сгради от сглобаеми материали. Тези, чиято собственост е разрушена по време на наводнението, получават одеяла, матраци и други вещи. За лицата, които живеят извън лагерите условията също са трудни.

В Ливан също има сняг и температурите са над или близко до температурата на  замръзване, има и наводнения. И там ВКБООН е увеличил доставянето на топли одеяла, отоплителни уреди, зимни дрехи

В Турция властите също са предприели действия за подсилване на лагерите срещу зимните условия, включително създаването на платформи за палатките. Отново се раздват дрехи, топли одеяла, уреди за отопление, синтетични чаршафи, брезенти.

Зимното време е засегнало и Северен Ирак с голям снеговалеж, който прави живота за бежанците труден.

В Сирия ВКБООН е предоставил през последните месеци помощ за зимните условия, включително зимни юргани, по – дебели одеяла и топли дрехи.

Говорителят на ВКБООН завяви, че въпреки лошите условия на сигурност, ВКБООН продължава да работи за това да помага на хората, където може – често чрез партньорски организации, но заради трудности  в достъпа, не може  да достигне до всички нуждаещи се.

 

Източник

 

Източник на снимка

 

p style=“text-align: justify“