Азербайджанска журналистка ще получи наградата „Гилермо Кано“

2
1641
Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

Носителят на Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на печата „Гилермо Кано“ тази година е азербайджанската журналистка Хадиджа Исмаилова, която в момента се намира в затвора.

Наградата ще бъде присъдена по време на честването на Световния ден на свободата на печата – 3 май и тазгодишната церемония ще се проведе във Финландия. Независимо международно жури от медийни експерти препоръча азербайдажнската журналистка за наградата, като признание за приноса й за свободата на печата при трудни обстоятелства.

Хадиджа Исмаилова напълно заслужава наградата и аз съм щастлива да стана свидетел как нейната смелост и професионализъм получават признание“, каза Лиляна Журовак, председател на журито присъждащо наградата на ЮНЕСКО за свобода на печата „Гилермо Кано“ за 2016 г.

Исмаилова е журналист на свободна практика и сътрудник на азербайджански служба на радио Свободна Европа”. През декември 2014 г. тя бе задържана и през месец септември на следващата година бе осъдена на седем и половина години затвор, по обвинения касаещи злоупотреба с власт и данъчни измами.

Наградата на името на колумбиския журналист Гилермо Кано за свобода на печата е създадена през 1997 г. и се дава на лице, организация или институция отличили се със значителен принос към защитата и насърчаването на свободата на словото и печата, независимо в коя точка на света, особено ако личността или организацията са били изложени на риск и опасност.

Гилермо Кано е загинал журналист, убит пред офиса на вестник El Espectador” в Богота на 17 декември 1986 г. Наградният фонд към приза е в размер на 25 000 долара, осигурен от фондация Кано” (Колумбия) и хелзингската фондация Саномат” (Финландия).

 

Източник: UNESCO

Изготвил: Велислава Симеонова

 

 

 

2 COMMENTS

Comments are closed.