Дружество за ООН в България

12166291_1211494655543830_686684862_nДружеството за Обединените нации в България е организация, която работи в обществена полза в продължение на десетки години. Основана е през 1948 г., за да подпомогне членството на България в ООН, което става факт през 1955 г.

Членове на организацията са предимно дипломати от кариерата, университетски преподаватели и студенти. Председател е посланик Иван Гарвалов.

Дружество за ООН в България е член на Световната федерация на Асоциациите за ООН (WFUNA) заедно с над 160 други национални асоциации. Също така е част и съосновател на Българската платформа за международно развитие. Още от самото създаване на Национален младежки форум, Дружество за ООН в България е сред активните му членове.

Нашата мисия

Мисията на Дружеството е да работи за сплотяване на българската общественост в подкрепа на Организацията на Обединените нации и за заздравяване на международния мир и сигурност, за развитие на разбирателството между народите и за зачитане на основните права и свободи на човека.

Дейност, програми и проекти

Чрез своите дейности, програми, проекти и издания, Дружеството прилага и разпространява идеите, принципите и решенията на ООН. Организацията участва активно в алтернативни методи за гражданско образование в духа на ООН.

Национална мрежа клубове за ООН в България

Националната мрежа от клубове за ООН на Дружество за ООН в България стартира на 17 септември 1999 г. в рамките на проект „Гражданско образование в духа на ООН“. Ученически клубове имаме из цялата страна: в София 8 клуба, в Русе 2, по един във Велико Търново, Павликени, Горна Оряховица, Варна, Шумен, Карнобат, Благоевград, Пловдив, Смолян, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Ивайловград, Габрово, в селата Сатовча и Хаджидимово. Студентски клубове имаме в СУ „Св Климент Охридски“, Американски университет, НБУ и УНСС.

Работата ни с над 30 клуба става възможност благодарение на мрежа от ученически и студентски клубове, които получават статут на асоциацирани групи и работят по избор в една или в повече от основните сфери на дейност на световната организация – права на човека, опазване на околната среда, акции по поддържане на общественото здравеопазване, Цели за устойчиво развитие, кампании в подкрепа на регионалния и световния мир.

Младежката секция на Дружество за ООН в България е основана през 2001 година по препоръка на Световната федерация на асоциациите на ООН (WFUNA). В рамките на Младежката секция на Дружество за ООН в България активно членуват и доброволстват млади хора от 15 до 29 години включително.

Дейността на Младежка секция е в унисон с работата и принципите на ООН и Дружество за ООН в България и има за цел повишаване на капацитета на младежи във връзка с правата на човека, глобалното образование, културата на мира и т.н.

Програмата Български младежки делегат в ООН „Защото младите хора са решението, а не проблемът!“

Национална програма „Български младежки делегат в ООН“ стартира през 2006 г. и се организира от Дружество за ООН в България с подкрепата на Министерството на външните работи на Република България. Партньори на програмата са ISIC България и Национален младежки форум. За поредна година двама млади човека са официални делегати на страната ни в ООН. Богомила Корманова и Минко Даскалов са настоящите младежки делегати с мандат 2019-2020 г.

Повече за Програмата Български младежки делегат в ООН може да откриете тук.

Сред другите програми и дейности на Дружество за ООН в България са Форум „Глобални въпроси“, Модел ООН и др. За повече информация посетете страницата на Дружеството.