Ангола ще председателства Съвета за сигурност през март

Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

Ангола ще председателства Съвета за сигурност през месец март. Председателството е ротационно и продължава един месец като се осъществява от 15-те членки на Съвета.

В началото на месеца постоянният представител на Ангола в ООН, посланик Исмаел А. Гаспар Мартинс, представи програмата на страната за работата на Съвета за сигурност през настоящия месец. Африка ще бъде в центъра на дебатите като ще бъде засегната ролята на жените в предотвратяването на въоръжените конфликти. През първите няколко дни от анголското председателството вече беше приета резолюция на Съвет за налагане на санкции на Северна Корея (2 март), поради действията на страната свързани с ядрена енергия и балистични ракети, които застрашават международния мир и сигурност.

На 21 март Съветът за сигурност ще проведе открит дебат за резолюция свързана с конфликтите в района на Великите африкански езера, а на 28 март – относно резолюция за ролята на жените в предотвратяването на въоръжени конфликти в Африка, включително и ролята им в образованието на младите хора как да бъдат по-активни граждани и да избягват досег до всякакви форми на тероризъм.

На 31 март ще се проведе брифинг на тема сътрудничество между ООН и ЕС по отношение на ситуацията в Либия и Близкия изток, с участието на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Федерика Могерини.

Председателството на Съвета за сигурност на ООН през 2016 г. ще се осъществи по следния ред:

март 2016 г. – Ангола

април 2016 г. – Китай (постоянен член на Съвета за сигурност)

май 2016 г. – Египет

юни 2016 г. – Франция (постоянен член на Съвета за сигурност)

юли 2016 г. – Япония

август 2016 г. – Малайзия

септември 2016 г. – Нова Зеландия

октомври 2016 г. – Руската федерация (постоянен член на Съвета за сигурност)

ноември 2016 г. – Сенегал

декември 2016 г. – Испания

Съветът за сигурност на ООН се състои от 15 държави членки – 5 постоянни (Великобритания, Китай, Франция, Руската федерация, Съединените щати) и 10 непостоянни.

Непостоянни членки на Съвет към момента са: Ангола, Венецуела, Египет, Испания, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Украйна, Уругвай и Япония.

Непостоянните членки на Съвета се избират на регионален принцип за срок от 2-години. От януари 2016 г. Египет, Япония, Украйна, Уругвай и Сенегал са непостоянни членки като техния мандат ще приключи в края на 2017 г. Ангола, Малайзия, Нова Зеландия, Испания и Венецуела приключват мандата си в края на настоящата година.

Източник: UN

Изготвил: Екатерина Димитрова