Хиляди протестиращи в Буенос Айрес за легализирането на аборта. Снимка: Енрике Гарсия Медина, ЕПА

На 1 март 2020 г. президентът  на Аржентина Алберто Фернандес обяви, че в следващите 10 дни ще внесе в Конгреса нов законопроект за легалиризането на аборта в страната. Ако той бъде приет, 45-милионната държава ще се превърне в третата страна в Латинска Америка след Куба и Уругвай, в която абортът е легален. Междувременно избухналата коронавирус пандемия обаче бави разглеждането на проекта.

През 2018 г. друг законопроект, предвиждащ легализиране на аборта през първите две седмици от бременността, беше одобрен от аржентинския Конгрес, но не и от Сената. И тогава, и сега, основен противник на идеята остава Църквата. Аржентина, родината на Папа Франциск, е предимно католическа страна и това, в комбинация с липсата на подкрепа от страна на предишния президент Маурисио Макри, е сред причините законопроектът да не бъде приет досега. Настоящият държавен глава Фернандес, начело на страната от декември миналата година, вече е заявявал, че счита аборта за „въпрос на обществено здраве“.

Според доклад, изготвен през 2013 г. от Хуан Мендес, специален докладчик на ООН относно изтезанията и други жестоки, нечовешки или унизителни действия или наказания (2010-2016), отказът на достъп до аборт и следабортното лечение се счита за нарушение на репродуктивните права на човека. Комитета по правата на човека на ООН също счита, че възпрепятстването на този достъп може да наруши основните права на жената.

Още преди 25 г. Пекинската платформа за действие определи женското здраве, в това число и репродуктивното, за една от 12-те области, нуждаещи се най-спешно от предприемане на мерки, така че да могат да бъдат осигурени равни възможности за развитие на половете. Репродуктивно здраве означава хората да могат да имат удовлетворяващ и безопасен сексуален живот и способност да зачеват деца, както и свободата да решават дали, кога и как да имат такива. Платформата определя като право на всяка жена да има контрол и свобода да взема отговорно решения по въпроси, свързани с нейната сексуалност, включително относно сексуалното и репродуктивното ѝ здраве, без да бъде подлагана на принуда, дискриминация и насилие.

Към момента абортът в Аржентина е разрешен само в случаи на изнасилване или ако бременността застрашава живота на майката. Въпреки това, миналата година вестник The Guardian разкри, че хиляди момичета, жертви на изнасилване, са принуждавани да продължат бременността си. По данни на Министерството на здравеопазването на Аржентина през 2017 г., 2493 момичета под 15 години са родили. Много от тях са жертви на сексуално посегателство от членове на семействата си.

Миналата година новините за 11-годишно момиче, изнасилено от роднина, предизвика протести в столицата Буенос Айрес. Въпреки че закона позволява прекъсване на бременността в случаи като този, властите в провинцията, където живее момичето, забавят даването на разрешение, докато в крайна сметка не се налага да бъде извършен оперативен аборт чрез цезарово сечение. В последвалите протести взеха участие и представителите на най-голямото феминистко движение в Аржентина „Нито една по-малко“ (“Ni Una Menos”), които от 2015 г. насам се борят за равенството на половете и легализирането на аборта. Според Ана Кореа, една от представителките на движението: „декриминализирането и легализирането на аборта най-после е постижимо. Нека се надяваме, че Конгресът ще изпълни възложената си роля.“


Материала изготви: Деница Йосифова