Бан Ки-Мун: Недостигът на хуманитарно финансиране е решим проблем

0
1344
UN Photo/Mark Garten

Отбелязвайки, че хората по целия свят живеят в епоха на „мега-кризи“, генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун приветства публикуването на нов доклад за намиране на решение на увеличаващата се разлика между нарастващия брой на нуждаещите се от хуманитарна помощ и наличните ресурси. „В световен мащаб се поставят рекорди, до които никога не бихме искали да достигаме“, заяви Бан Ки-Мун пред репортери в Дубай по повод на публикуването на доклада на работната група относно хуманитарното финансиране, озаглавен „Too important to fail – addressing the humanitarian financing gap“. „Свидетели сме на невиждани досега цифри за размера на средствата, поискани чрез хуманитарни апели, сумите, получени от щедри дарители, както и мащаба на глобалната разлика в хуманитарното финансиране“, продължи той. „Ето защо, през май миналата година възложих на работна група на високо равнище от изтъкнати независими експерти спешно да потърси решение на недостига на финансиране“.

Ръководителят на ООН се срещна с членовете на експертната група, за да обсъдят техните препоръки за справяне с недостига на финансиране от 15 млрд. долара. Той подчерта, че след началото на тяхната работа, търсенето на хуманитарна помощ е продължило да нараства драстично. „Ние живеем в ерата на мега-кризи“, каза Бан Ки-Мун. „Но, както този доклад ясно показва, разликата във финансирането е решим проблем.“ Насочвайки вниманието към заглавието на доклада – че световната общност „просто не може да се провали” – генералният секретар заяви, че светът се нуждае от „ново мислене и готовност да се вземат смели решения”. Бан Ки-Мун благодари на работната група за важния принос за формирането на приоритетите за Световната среща на върха по хуманитарните въпроси, насрочена за следващия май в Истанбул. „След няколко седмици ще публикувам своя доклад и визия за бъдещия хуманитарен дневен ред, като ще използвам доклада на експертната група като основа за оформяне на тази важна стратегия“.

Докладът е фокусиран върху три области за справяне с недостига на финансиране: намаляване на нуждите, разрастване на ресурсната база за финансиране и подобряване на ефективността чрез сделка между ключовите хуманитарни партньори. За да достигне до своите заключения, комисията е провела стотици интервюта с всички части на хуманитарната екосистема, включително със засегнатите хора в продължаващите кризи. „Нашата изходна точка бяха най-ярките факти и цифри: 125 милиона нуждаещи се, рекордни 25 млрд. долара на година за хуманитарна помощ, но въпреки това нуждите продължават да изпреварват ресурсите“, обясниха в прессъобщение съпредседателите на комисията Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия, и султан Назрин Шах от Малайзия.

„Разликата от 15 млрд. долара е огромна, но в свят, произвеждащ 78 трилиона долара брутен вътрешен продукт, не би трябвало да е невъзможно да се покрие“, добавиха съпредседателите. „Запълването на празнината би означавало, че на никого няма да се налага да умре или да живее без достойнство поради липса на средства, и би било победа за човечеството във време, когато такава е в голяма степен необходима“. Съпредседателите отбелязаха, че тяхната амбиция за доклада е да се работи по препоръките, така че по времето на срещата на върха в Истанбул „да има значителен ангажимент от глобалната хуманитарна система за осъществяване на необходимите промени, които да гарантират, че на нуждите на уязвимите хора винаги може да се даде адекватен отговор.”

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Моника Антонова