Бан Ки-Мун приветства забележителното пътешествие на „Соларен импулс“

SG_SolarImpulse_687144
UN Photo/Evan Schneider

Вчера (25.07.), Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун приветства решителността и смелостта на екипажа на „Соларен импулс“, след като самолетът приключил околосветската си обиколка, захранвана със слънчева енергия.

„Може да приключвате пътуването си, но пътуването към един устойчив свят е само началото“, заяви Бан на пилота на самолета, капитан Бертран Пикар, чрез Skype, глобален онлайн инструмент за видео-конферентна връзка.

„Соларен импулс“, лекоавиационен самолет с размаха на крилете на Боинг 747, предприе 27 000 мили (около 43 450-километър) пътуване по целия свят. Изцяло задвижван е от слънчева светлина чрез 17 000 слънчеви клетки, вградени във въглеродни влакна в крила, без гориво или замърсяващи емисии.

Капитан Пикар, който е и Посланик на добра воля към Програмата за околна среда на ООН (UNEP), и Андре Боршберг, се очаква да завършиха своето пътуване, когато самолет се приземи вчера в Абу Даби, Обединени арабски емирства, в същия град, от който и започна историческото пътуване преди повече от една година.

Генералният секретар каза още: „Вие ни помагате, като ни водите към това бъдеще чрез Вашите визия, решителност, смелост и вдъхновение и също така сте чудесен пример.“.

Като им благодари за разпространение на посланието за устойчивост в целия свят, Бан Ки-Мун допълни – „Сега сте летели над 40 000 км без гориво, но знам, че имате много енергия, много енергия.“

През юни шефът на ООН се срещна с пилотите на самолета, както и наземния екипаж на „Соларен импулс“, когато самолетът пристигна на летище Джон Ф. Кенеди в Ню Йорк, като част от световното си пътуване.

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова